Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ

Μωσαϊκό από την Πάφο της Κύπρου, όπου απεικονίζεται ο Διόνυσος ως βρέφος.
Στην Ελληνική Αρχαιότητα ήταν πολύ διαδεδομένη η λατρεία του Διονύσου, θεού του κρασιού, αλλά και της αναγέννησης. Είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς την αρχή της λατρείας του Διονύσου, καθώς οι παλαιότερες γραπτές αποδείξεις την τοποθετούν στις Αρχαίες Μυκήνες, ενώ κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι ήταν παρούσα και στη Μινωική Κρήτη.
Μητέρα του ήταν η παρθένα Σεμέλη, η οποία τον γέννησε σε μια σπηλιά. Κάποιες από τις ονομασίες του ήταν «το Άλφα και το Ωμέγα» (Έλληνας θεός ήταν άλλωστε), «σωτήρας», «λυτρωτής», «μονογενής υιός», «βασιλεύς των βασιλέων», ενώ μερικές φορές ταυτιζόταν με το αρνί (αμνός).
Στα περίφημα Ελευσίνια Μυστήρια, τιμούσαν μεταξύ άλλων θεοτήτων και τον Διόνυσο.
Η τελετή της μύησης περιελάμβανε εξαγνισμό των πιστών μέσω βάπτισης στα νερά της θάλασσας. Ανάμεσα στα υπόλοιπα δρώμενα, οι μύστες ξεκινούσαν την πέμπτη ημέρα ("η των λαμπάδων ημέρα") να πορεύονται με τελική κατάληξη το ναό της Δήμητρας, κρατώντας αναμμένα κεριά.
Ο Πλάτων λέει για τα Μυστήρια στο έργο του «Φαίδων»: «…φαίνεται αυτοί που καθιέρωσαν για μας τις τελετές, δεν είναι τίποτα ανάξιοι, και μπορεί να ήταν αληθινά τα αινιγματικά τους λόγια, ότι εκείνος που θα φτάσει στον Άδη χωρίς να έχει μυηθεί στα μυστήρια και τις τελετές θα κείτεται σε βόρβορο, ενώ αυτός που έχει υποστεί καθαρμούς και έχει μυηθεί στις τελετές, όταν φτάσει εκεί, θα κατοικεί μαζί με τους θεούς. Γιατί είναι, λένε οι σχετικοί με τις τελετές, «πολλοί οι ναρθηκοφόροι και σπάνιοι οι Βάκχοι».
ΠΛΑΤΩΝΟΣ – ΦΑΙΔΩΝ (Περί Ψυχής)
Ακόμα, σύμφωνα με το βιβλίο "The Jesus Mysteries, Was the Original Jesus a Pagan God?" των T. Freke και P. Gandy, η διπλανή  φωτογραφία αντιστοιχεί σε ένα φυλαχτό του +3ου αιώνα. Παρουσιάζει τον Διόνυσο σταυρωμένο και φέρει τον τίτλο «ΟΡΦΕOC ΒΑΚΚΙΚΟC», δηλαδή «ο Ορφέας γίνεται Βάκχος (Διόνυσος)», κάτι που μας παραπέμπει στα Ορφικά Μυστήρια των ελληνιστικών χρόνων.
 Βέβαια, το πρωτότυπο φυλαχτό δεν υπάρχει, καθώς χάθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από το μουσείο του Βερολίνου όπου φυλασσόταν. Η εικόνα αυτή είναι παρμένη από κάποιο βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου