Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΣΩΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΚΙ ΑΝΟΗΣΙΑ ΜΑΣ, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΜΕ.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν διαβάσει, μελετήσει ή ερευνήσει τα Ομηρικά Έπη και την υπόλοιπη Ελληνική Μυθολογία κάνουν ένα μεγάλο λάθος:  Θεωρούν τις πάσης φύσεως  τεχνολογικές αναφορές  της Μυθολογικής (Χρυσής) Εποχής ως φανταστικές ιστορίες και παραμύθια. Οι πληροφορίες όμως  που περιέχονται  στα Αρχαία μας κείμενα εξεταζόμενες υπό το πρίσμα της σύγχρονης τεχνολογίας, φαίνονται σημαντικότατες κι απολύτως ακριβείς και  όσο προχωρεί η αρχαιολογική έρευνα, επαληθεύονται συνεχώς με ανάλογα ευρήματα.
Η επιστημονική ανάλυση των αρχαίων κειμένων που έχουν διασωθεί κι έχουν φθάσει μέχρι εμάς δεν είναι μόνον καθήκον μας, αλλά θα αποβεί εξαιρετικά επωφελής σε όλους μας. Είναι ντροπή κι ανοησία μας εμείς οι κληρονόμοι τους να τα αγνοούμε και να τα περιφρονούμε.
Η εντύπωση που έχουν οι άνθρωποι στην εποχή μας για την εξέλιξη του πολιτισμού είναι ότι ακολούθησε αύξουσα πορεία. Πιστεύεται δηλαδή ότι ο πολιτισμός ξεκίνησε από το μηδέν και με αργά αλλά σταθερά βήματα εξελίχθηκε κι έφτασε στο υψηλό επίπεδο της σημερινής εποχής.
Ο Ησίοδος αναφερόμενος σ' αυτή  την εποχή του υψηλού πολιτισμού, την ονομάζει Χρυσή: «Το χρυσό πρώτα γένος των λαλούμενων ανθρώπων οι αθάνατοι Θεοί έκαναν, που έχουν στον Όλυμπο δώματα. Ζούσαν έχοντας ανέγνοια στην ψυχή χωρίς ολότελα κόπους και πόνο... Κι όλα τα καλά τα είχαν και καρπό έφερνε η ζωοδότρα  γη μόνη της πολύν και άφθονο κι αυτοί ήσυχοι τα έργα τους μοιράζονταν μαζί με πολλά αγαθά».
(Έργα και Ημέρες στ. 110 – 121)
Όταν μιλούσαν για κατακλυσμό, δεν εννοούσαν βέβαια μια παρατεταμένη βροχόπτωση και κάποιες τοπικές πλημύρες. Το μέγεθος της καταστροφής ήταν τεράστιο. Συνέβη μια παράλλαξη, δηλαδή μια αλλαγή στις τροχιές των ουρανίων σωμάτων, η οποία είχε αποτέλεσμα την συστροφή και μεταβολή του άξονα περιστροφής της γης.
(Πλάτων – Τίμαιος, 22 c-d)
Μετά τη μεγάλη καταστροφή λοιπόν, σύμφωνα πάντα με τους κλασσικούς,  ο πολιτισμός έπαθε μεγάλη καταστροφή, αλλά δε χάθηκε εντελώς. Οι άνθρωποι προσπάθησαν να τον ανασυστήσουν, αλλά μεταγενέστερες μικρότερες καταστροφές τους γύρισαν πολύ πίσω τόσο ώστε να θεωρούν την εποχή τους ως τη χειρότερη απ' όλες: Από τη Χρυσή Εποχή κατάντησαν να ζουν στη Σιδερένια!. Οι Αρχαίοι Έλληνες μόνο τη Χρυσή Εποχή είχαν ως πρότυπο και αυτή ενέπνεε όλες τους τις πράξεις και όλα τους τα ιδανικά, διότι, εκτός από την υψηλή και τέλεια επιστήμη και τεχνολογία που είχε αναπτύξει, είχε κατορθώσει να αντιληφθεί ότι σκοπός των κοινωνιών πρέπει να είναι η εξασφάλιση της πνευματικής εξελίξεως του ατόμου. Οι αντιλήψεις αυτές δεν διαμορφώθηκαν μόνο από τα προαναφερθέντα έργα του Ησιόδου και του Πλάτωνος, αλλά από το σύνολο των Μύθων της Μυθολογίας μας. Σύμφωνα με το Σωκράτη, η εξήγηση των μυθολογημάτων χρειάζεται σκέψη,  μεγάλη ικανότητα,  υπερβολικό κόπο και διάθεση απροσδιορίστου χρόνου
(Πλάτων – Φαίδρος,  απόδοση Κ.  Γούναρη. εκδ. Φέξη. σ. 20)
Οι σύγχρονες κοινωνίες εκτιμούν εσφαλμένα τον  Μύθο ως μια εξωπραγματική, δηλαδή ανυπόστατη  διήγηση χωρίς καμία πρακτική ωφέλεια. Ασφαλώς  η θεώρηση αυτή είναι όχι μόνον εσφαλμένη στη βάση της, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μια αντίληψη που απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια ίσως και να είχε κάποια λογική  η απόρριψη των Μύθων ως παραμύθια. Πριν από ένα σχεδόν αιώνα άρχισαν οι προσπάθειες για την κατασκευή των πρώτων αεροσκαφών.  Δεν υπήρχαν ταχύπλοα σκάφη. Πριν από πενήντα χρόνια δεν υπήρχαν lasers. Πριν από ελάχιστα χρόνια δεν είχε αποκωδικοποιηθεί  το DΝΑ. Εφόσον δεν υπήρχαν αεροσκάφη,  τα άρματα των Θεών που ανεβοκατέβαιναν στον ουρανό εκλαμβάνονταν ως αποκυήματα της φαντασίας του ποιητή. Σήμερα όμως με τη ραγδαία τεχνολογική  εξέλιξη,  είμαστε σε θέση να κάνουμε τα πρώτα δειλά   βήματα για  την κατανόηση της υψηλής  τεχνολογίας εκείνης της μακρινής  αλλά και χρυσής  για την ανθρωπότητα εποχής.
Κείμενο:  Ανχης (ΤΧ) Λάζαρης Ιωάννης
Ηλεκτρολόγος – Ηλεκτρονικός Μηχανικός
Ε.Μ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου