Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

ΔΙΟΔΩΡΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ: ΑΝΤΙΠΕΡΑ ΤΗΣ ΚΕΛΤΙΚΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ ΝΗΣΙ ΟΧΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΙΚΕΛΙΑ. ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΒΟΡΕΙΟΥΣ. ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΣ ΤΕΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΙ ΝΑΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ, ΣΦΑΙΡΟΕΙΔΗΣ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ.

ΔΙΟΔΩΡΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ ''ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ'' (Β.47)

Μιας λοιπόν και θεωρήσαμε άξια να μνημονευθούν τα μέρη της Ασίας που κείνται προς βορρά, δεν βρίσκουμε ξένο προς το θέμα να περιγράψουμε και τους Μύθους που λέγονται για τους Υπερβορείους. Από τους συγγραφείς που έχουν καταγράψει Αρχαίες Μυθολογίες, ο Εκαταίος και μερικοί άλλοι λένε πως στα μέρη αντίπερα της Κελτικής υπάρχει στον ωκεανό νησί όχι μικρότερο από τη Σικελία. Τούτο το νησί βρίσκεται προς την Αρκτική και κατοικείται από τους Υπερβορείους, που ονομάζονται έτσι επειδή ο τόπος τους κείται πέρα από το σημείο που φυσάει ο βοριάς, κι επειδή η γη του είναι γόνιμη και παράγει τα πάντα αλλά κι επειδή το κλίμα του είναι ιδιαίτερα εύκρατο, δίνει καρπούς δυο φορές τον χρόνο.

Σύμφωνα μ’ έναν Μύθο λοιπόν, σ’ εκείνο το νησί γεννήθηκε η Λητώ, γι’ αυτό κι εκεί τιμούν τον Απόλλωνα περισσότερο απ’ όλους τους θεούς. Οι κάτοικοι μοιάζουν με ιερείς του Απόλλωνα, επειδή καθημερινά υμνούν συνέχεια τούτο τον θεό με ψαλμωδίες και του απονέμουν εξαιρετικές τιμές.

Στο νησί υπάρχει επίσης και μεγαλοπρεπές τέμενος του Απόλλωνα και ναός αξιόλογος, σφαιροειδής στο σχήμα (εδώ μήπως εννοεί το Στόουνχετζ;;;), διακοσμημένος με αναθήματα πολλά. 

Αλλά υπάρχει και πόλη ιερή αφιερωμένη σ’ αυτόν τον θεό. Οι περισσότεροι που την κατοικούν είναι κιθαριστές και συνέχεια ψάλουν στον ναό ύμνους, με τη συνοδεία της κιθάρας, δοξάζοντας τα έργα του. Οι Υπερβόρειοι έχουν και δική τους ιδιαίτερη γλώσσα και τρέφουν πολύ φιλικά αισθήματα για τους Έλληνες, και κυρίως για τους Αθηναίους και τους κατοίκους της Δήλου, φιλία που κληρονόμησαν από τα παμπάλαια χρόνια.

Ο Μύθος μιλάει και για κάποιους Έλληνες που επισκέφτηκαν τους Υπερβορείους και άφησαν πίσω τους ακριβά αφιερώματα με Ελληνικές επιγραφές. Κατά τον ίδιο τρόπο, επίσης, ήρθε από τους Υπερβορείους ο Άβαρις στην Ελλάδα, την Αρχαία εποχή, και ανανέωσε την φιλία και την συγγένεια με τους κατοίκους της Δήλου.

Λένε επίσης πως απ’ αυτό το νησί η Σελήνη φαίνεται να απέχει πολύ λίγο από τη γη και πως πάνω της είναι φανερές κάποιες εδαφικές εξάρσεις. Λέγεται δε πως και ο θεός επισκέπτεται κάθε δεκαεννέα χρόνια το νησί, περίοδος μέσα στην οποία συντελείται η επιστροφή των άστρων στο ίδιο σημείο του ουρανού· γι’ αυτό και ο χρόνος των δεκαεννέα ετών ονομάζεται από τους Έλληνες «Έτος του Μέτωνος».
Κατά την εμφάνιση του αυτή, ο θεός παίζει τη λύρα του και χορεύει όλες τις νύχτες από την
Εαρινή Ισημερία μέχρι την ανατολή των Πλειάδων, εκφράζοντας έτσι τη χαρά του για τις επιτυχίες του. 

Βασιλιάδες και επόπτες του τεμένους τούτης της πόλης είναι οι ονομαζόμενοι, ως απόγονοι του Βορέα, Βορεάδες, που διαδέχονται τους προκατόχους τους στα αξιώματα κληρονομικά.

[Οι Υπερβόρειοι είχαν Ελληνικά ονόματα όπως Άργη, Ώπη, Υπερόχη και Λαοδίκη.
Οι θεοί τους είχαν ίδιες ή παραφθαρμένες ονομασίες
Ελληνικές, όπως Diis Pater – Δεύς (Ζεύς) Πατέρας.
Οι θρησκευτικές τελετές των Κελτών και των Γαλατών ήσαν ίδιες με τις Ελληνικές, ενώ στην γλώσσα όπου έψαλαν οι Δρυΐδες ήτο επίσης η Ελληνική. (Ιούλιος Καίσαρας «Περί του Γαλατικού Πολέμου»)]

https://ideografhmata.gr/

-------------------

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΤΟ ΣΤΟΟΥΝΧΕΤΖ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ; ΜΙΝΩΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

Στενή σχέση του Στόουνχεντζ με τον Κρητομυκηναϊκό πολιτισμό «βλέπει» Ελληνας ερευνητής | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΗΡΑΚΛΗΣ - ΚΕΛΤΕΣ, ΓΑΛΑΤΕΣ #1 -  ΗΡΑΚΛΗΣ - ΚΕΛΤΕΣ, ΓΑΛΑΤΕΣ #2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου