Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

ΑΔΡΑΣΤΕΙΑ

Με το όνομα Αδράστεια φέρονται στην Ελληνική Μυθολογία δύο πρόσωπα, η κόρη του Βασιλέως της Κρήτης Μελισσέα και η δευτερεύουσα θεά της εκδίκησης. 

1. Νύμφη, κόρη του βασιλιά της Κρήτης Μελισσέα. Όταν η Ρέα θέλοντας να απαλλάξει τον νεογέννητο γιο της Δία από την τύχη των άλλων της παιδιών τον παρέδωσε στη Γαία, εκείνη τον μετέφερε στην Κρήτη, τον έκρυψε στο Δικταίον Άντρον και εμπιστεύτηκε τη διατροφή του στη νύμφη Αδράστεια και την αδελφή της Ίδη, που του έδιναν να πιει το γάλα της Αμάλθειας. Αργότερα, όταν έγινε κύριος του κόσμου, ο Δίας, νιώθοντας ευγνωμοσύνη για τις κόρες του Μελισσέα, τους έδωσε ένα από τα κέρατα της Αμάλθειας, που ήταν πάντα γεμάτο με την τροφή ή το ποτό που επιθυμούσε ο κάτοχός του. 

2. Κόρη του Δία και της Ανάγκης. Είναι θέα της εκδίκησης και πολλοί πιστεύουν πως η λέξη Αδράστεια δεν είναι παρά επωνυμία της Νεμέσεως, κόρης του Ωκεανού, που ήταν και πατέρας των Ερινύων. 

Ένας ναός της Αδράστειας, στον Αίσηπο ποταμό, κοντά στην Τροία, πιστεύεται πως ήταν έργο του Άδραστου, γιού του μυθολογικού βασιλιά της Φρυγίας Μίδα, που ήθελε να εξιλεωθεί για τους φόνους του. Είχε ακούσιά του φονεύσει τον αδελφό του και στη συνέχεια επίσης ακούσια τον Άτυ τον γιο του βασιλέως Κροίσου που τον είχε φιλοξενήσει. 

Οι Αρχαίοι είχαν πολλά ρητά που έδειχναν τον εκδικητικό χαρακτήρα της Αδράστειας. Η φράση "Αδράστεια Νέμεσις" λεγόταν για αυτούς που προηγουμένως ήταν ευτυχισμένοι και οι οποίοι δυστύχησαν στη συνέχεια από θεία δίκη. Άλλα ρητά ήταν "Σύν Αδραστεία" (δηλαδή δίκη) και "Οφθαλμός Αδράστειας". Η φράση "Προσκυνώ Αδράστειαν" θεωρείτο ως προφυλακτική από τη βασκανία.

II Αρχαία χώρα της Μικράς Ασίας κοντά στην Προποντίδα, που διασχίζεται από τον Γρανικό ποταμό. Κοντά στις εκβολές του ποταμού και ανάμεσα στις αρχαίες πόλεις Πάριο και Πρίαντο υπήρχε ομώνυμη πόλη. Όλη η γύρω περιοχή ονομαζόταν Αδράστεια και Αδράστειον πεδίον. Υπήρχε εκεί μαντείο του Απόλλωνα Ακταίου και της Άρτεμης.

* * *

Ἀδράστεια (η), κύριο όνομα, που απαντά ήδη στην μυκηναϊκή περίοδο σε πινακίδα τής Πύλου. [ΕΤΥΜΟΛ. < θηλ. τού Ἄδραστος (< ἀ- στερητ. + (ἀπο) διδράσκω) = αναπόδραστος, αναπόφευκτος. Το θηλ. Ἀδράστεια λεγόταν για τη Νέμεση «που δεν μπορεί κανείς να τήν αποφύγει»].

Εικόνα: Η Νέμεσις του Αγοράκριτου (αττικό έργο του -5ου αι.) σε αντίγραφο των αυτοκρατορικών χρόνων. facebook.com/AncientGreekCivilizationArchaiaEllas

https://greek_greek.en-academic.com/ , http://www.hellenicaworld.com/

-----------------------------

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΜΑ

ΠΕΡΙ ΕΙΜΑΡΜΕΝΗΣ - ΝΕΜΕΣΙΣ - Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΙΜΑΡΜΕΝΗΣ

ΟΙ 12 ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΑΡΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΑΛΛΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΗ ΖΩΗ

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΠΟΝΘΟΤΟΣ (κάρμα) ΚΑΙ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου