Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ 1919 - ΣΤΙΣ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1919 ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΜΠΗΚΑΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Στις 13 Ιουλίου 1913, οι ένοπλες δυνάμεις των Ελλήνων απελευθέρωσαν για πρώτη φορά την Ξάνθη. Η χαρά όμως κράτησε μόλις 13 ημέρες. Με την υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου, η περιοχή της Θράκης παραχωρούνταν στη Βουλγαρία.

Η «δεύτερη βουλγαρική κατοχή» αποδείχτηκε ιδιαίτερα οδυνηρή. Πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και μετακινήθηκαν σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας. Όσοι αντιστάθηκαν φυλακίζονταν και η περιουσία τους δημευόταν, ενώ πολλοί εξορίστηκαν στη Βουλγαρία.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Έξι χρόνια μετά την πρώτη απελευθέρωση της Ξάνθης, ο Ντ’ Εσπερέ έστειλε τηλεγράφημα στον αρχιστράτηγο Λεωνίδα Παρασκευόπουλο δίνοντάς του οδηγίες για τον τρόπο κατάληψης της Θράκης από τα Ελληνικά στρατεύματα, ενώ μεταξύ άλλων έγραφε πως «η παραχώρηση της Θράκης εις την Ελλάδα θα είναι δίκαια αμοιβή δια την λαμπράν συμμετοχήν του Ελληνικού Στρατού εις τας εν Ανατολή επιχειρήσεις …»….

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ

Ο Λεωνίδας Παρασκευόπουλος με το που διάβασε το τηλεγράφημα του Γάλλου Στρατηγού έφτασε στο Παρανέστι Δράμας, όπου είχε στρατοπεδεύσει η 9η  Μεραρχία του Υποστράτηγου Γιώργου Λεοναρδόπουλου.
Αναφερόμενος στους στρατιώτες, είπε:
«Σε σας έλαχε η τύχη να μεταβήτε και να αποδώσετε την ελευθερίαν εις εν μέρος της πολυαγαπημένης μας Θράκης».

Εικόνα: Στις 4 Οκτωβρίου 1919 το Ελληνικά στρατεύματα μπαίνουν πανηγυρικά στην πόλη της Ξάνθης. 

Ο Λεοναρδόπουλος αμέσως έδωσε διαταγή να κινηθεί ένα Σύνταγμα προς την Ξάνθη. Το Σύνταγμα θα περνούσε από τις περιοχές Δαφνώνας, Σταυρούπολη και Λυκοδρόμιο, ενώ ένα τμήμα του Συντάγματος προχώρησε σιδηροδρομικώς για Τοξότες.

Το πρωί της 4ης Οκτωβρίου το 1ο Τάγμα του 25ου Συντάγματος και η 9η Ημιλαρχία Ιππικού πέρασαν τον ποταμό Νέστο και στις 10:30 εισήλθαν πανηγυρικά στην πόλη της Ξάνθης. Επικεφαλής των τμημάτων ήταν ο Ξανθιώτης Ανθυπολοχαγός Μηχανικού, Γαβριήλ Λαδάς.

Ο βουλγαρικός στρατός που είχε απομείνει αφοπλίστηκε και όσοι είχαν εγκαταλείψει την πόλη, επέστρεψαν.

Οι Οθωμανοί της Ξάνθης υποδέχτηκαν κι εκείνοι με ενθουσιασμό τον Ελληνικό Στρατό, καθαίρεσαν τον μουφτή που τους είχαν ορίσει οι Βούλγαροι και ζήτησαν να υπαχθούν στην Ελληνική Διοίκηση. Τα βάσανα του λαού της Ξάνθης είχαν επιτέλους τελειώσει.

Ο Ελληνικός Στρατός ελευθέρωσε τους δύο υπόλοιπους νομούς της Θράκης την 14η Μαΐου 1920. Η 9η Μεραρχία Σερρών, η οποία βρισκόταν στην κοιλάδα του Νέστου, με Διοικητή τον Επαμεινώνδα Ζυμβρακάκη, θα καταλάβει τις διαβάσεις προς τη Βουλγαρία και θα συγκεντρωθεί στην Κομοτηνή.

Μια νηοπομπή, από είκοσι δύο φορτηγά πλοία, αποβιβάζει την Μεραρχία Ξάνθης, με Διοικητή τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Μαζαράκη - Αινιάν, στην Αλεξανδρούπολη. Γίνεται η έπαρση της Ελληνικής Σημαίας. ο Φάρος έστρεψε το βλέμμα του στο στεριανό πανηγύρι!!!
Πηγή: https://www.alexpolisonline.com
Alexandroupoli Online 

https://www.xanthinea.gr (1) - https://www.xanthinea.gr/ (2)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου