Η Τηθύς Tethys)
είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος φυσικός
δορυφόρος του πλανήτη Κρόνου και
ανακαλύφθηκε από τον Τζιοβάνι Ντομένικο
Κασίνι στις 21 Μαρτίου 1684. Η Τηθύς έχει
μέση διάμετρο 1.066 χιλιόμετρα και απέχει
από τον πλανήτη Κρόνο 294.619 χλμ.
Η
Τηθύς αποτελείται σχεδόν εξ’
ολοκλήρου από πάγο την παγωμένη επιφάνειά
της διακρίνονται πολλοί κρατήρες. Ο
μεγαλύτερος κρατήρας της βρίσκεται στο
δυτικό της ημισφαίριο, ονομάζεται
ΟΔΥΣΣΕΑΣ και έχει διάμετρο 400 χιλιόμετρα.
Ο κρατήρας αυτός μοιάζει σαν ένα μεγάλο
μάτι που εποπτεύει από ψηλά. Εντυπωσιακό
είναι τα όρη που σχηματίστηκαν στον
κρατήρα , που ονομάζονται τα όρη της
Σχερίας.
Ένα άλλο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της επιφάνειάς της είναι το «ΧΑΣΜΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ», ένα φαράγγι πλάτους εκατό χιλιομέτρων και βάθους πέντε, που διατρέχει τα 3/4 της περιφέρειας της Τηθύος (περίπου 2.000 χιλιόμετρα).
Η NASA έστειλε το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Cassini, για να ερευνήσει την ασυνήθιστη επιφάνεια του φεγγαριού του Κρόνου. Στο διάχυτα λευκό χρώμα της Τηθύος πιστεύεται ότι δημιουργείται από σωματίδια φρέσκου πάγου, που συνεχώς αποθέτονται πάνω στο φεγγάρι από τα παγωμένα δαχτυλίδια του Κρόνου και από σωματίδια από το φεγγάρι του Κρόνου Εγκέλαδος.
Το Cassini–Huygens ξεκίνησε το ταξίδι του στις 15 Οκτωβρίου 1997 και, μετά από ένα μακρύ διαπλανητικό ταξίδι, τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο την 1η Ιουλίου 2004. Στις 25 Δεκεμβρίου 2004, το Huygens αποχωρίστηκε από το κυρίως σώμα του Cassini και στη συνέχεια, έφθασε στο δορυφόρο του Κρόνου, Τιτάνα στις 14 Ιανουαρίου 2005, όπου εισχώρησε στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα, και προσεδαφίστηκε στέλνοντας πληροφορίες πίσω στη Γη .
Το Cassini είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που τίθεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Κρόνο και το τέταρτο που επισκέπτεται τον Κρόνο. Η αποστολή παρατάθηκε το 2010 και συνεχίζει μέχρι σήμερα, όπου τέλος το 2017 θα κλείσει 20 χρόνια.
«Άνθρωποι και Τόποι από την ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ».
Η λίστα με τα ονόματα από περιοχές του Κρόνιου δορυφόρου Τηθύς, όπως έχουν επίσημα υιοθετηθεί από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση:
Αχιλλέας, Αιήτης, Αίας, Αλκίνοος, Αμφίνομος, Αντίκλεια, Αντίνοος, Αρετή, Κίρκη, Δημόδοκος, Διομήδης, Δόλιος, Ελπήνωρ, Ευάνθης, Εύμαιος, Ευπείθης, Ευρύκλεια, Ευρύλοχος, Ευρύμαχος, Άλιος, Ερμιόνη, Ικάριος, Ηρούς, Ιθάκης Χάσμα, Λαέρτης, Λεόκριτος, Λευκοθέα, Μάρων, Μήδων, Μελάνθιος, Μέντωρ, Ναύβολος, Ναυσικά, Νηλέας, Νέστωρ, Οδυσσεύς,Ένωψ, Ωγυγίας Φάσμα, Ορμενός, Πηνελόπη, Περίβοια, Φήμιος, Φιλήτιος, Πολυκάστη, Πολύφημος, Ποσειδών, Ρηξήνωρ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου