Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

«ΜΗΔΕΙΣ ΑΓΕΩΜΕΤΡΗΤΟΣ ΕΙΣΙΤΩ ΜΟΥ ΤΗΝ ΣΤΕΓΗΝ»

O Πλάτων διδάχθηκε τα Μαθηματικά ιδιαιτέρως από τον έξοχο μαθηματικό Θεόδωρο τον Κυρηναίο, ο οποίος κατά τον Ιάμβλιχο ανήκε στη Σχολή των Πυθαγορείων. Ο Πλάτων ως φιλόσοφος πρέσβευε, ότι, για να γίνει κάποιος φιλόσοφος, έπρεπε να γνωρίζει Μαθηματικά. Κατά το έτος -387 ίδρυσε την Ακαδημία, η οποία επί χίλια περίπου χρόνια υπήρξε το πνευματικό κέντρο της ανθρωπότητας.
Την έκλεισε ο Ιουστινιανός το +529.
Στο υπέρθυρο της Ακαδημίας υπήρχε η επιγραφή: «Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω μου την στέγην», δηλαδή δεν επιτρεπόταν να φοιτήσει κάποιος στην Ακαδημία, εάν δεν γνώριζε Γεωμετρία, τουτέστιν Μαθηματικά. Όταν κάποιος νέος εξέφρασε την επιθυμία να παρακολουθήσει μαθήματα στην Ακαδημία, ο Ξενοκράτης, ο οποίος υπήρξε μετά τον Πλάτωνα και το Σπεύσιππο διευθυντής της Ακαδημίας, τον ρώτησε, εάν γνωρίζει Γεωμετρία. Στην αρνητική απάντηση του είπε: «Πορεύου· λαβάς γαρ ουκ έχεις φιλοσοφίας», δηλαδή «πήγαινε, δεν έχεις την απαιτούμενη προπαίδεια, για να μάθεις Φιλοσοφία». (Διογένης, Λ. ΙV, 10.)
Ότι ο Πλάτων πίστευε βαθύτατα, ότι, για να ασχοληθεί κάποιος με την Φιλοσοφία, πρέπει να γνωρίζει Μαθηματικά, φαίνεται εκ του ότι στους περισσότερους διαλόγους του έχει μνημονεύσει πολλές μαθηματικές προτάσεις.
Ελεύθερη Έρευνα

2 σχόλια:

Chris είπε...

Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας και την ωραία προσπάθεια.
Έχω την εντύπωση, ότι ο Πλάτωνας, λέγοντας αυτή τη φράση, εννοούσε και απαιτούσε απ΄ τους συνομιλητές του να έχουν αναλυτικό και σαφή τρόπο σκέψης, σαφήνεια και αυστηρότητα στην στην διατύπωση συμπερασμάτων, απόλυτη ακρίβεια και σιγουριά στην επιλογή και εκφορά λόγου και απόψεων σε οποιοδήποτε θέμα. Οδηγούμαι στην υιοθέτηση αυτής της άποψης (έχοντάς την προφανώς διαβάσει σε άλλες πηγές), γνωρίζοντας από "τας γραφάς" ότι ο Πλάτων στην Σχολή του δεν δίδασκε Μαθηματικά (μόνο) για να έχει τέτοια απαίτηση.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία του σχολίου.

Kikaksotiko είπε...

Πολύ όμορφη η τοποθέτηση σου και η σκέψη σου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου