Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΚΥΠΡΟΣ: ΤΟ ΠΑΝΑΡΧΑΙΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ – ΚΡΑΤΑ ΓΕΡΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ, ΤΟΥ ΤΕΛΑΜΩΝΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ, ΑΘΑΝΑΤΟ ΕΣΥ ΣΤΟΛΙΔΙ !!!

Αναζητώντας τόσον καιρό τα ίχνη των Ελλήνων σε όλον τον κόσμο, ερχόμενοι σε επαφή, μέσω των άρθρων μας, με την Ελληνική κουλτούρα προσαρμοσμένη στον εκάστοτε λαό σε όλον τον πλανήτη, προσπαθήσαμε να σας δώσουμε μία γεύση από το αέναο ταξίδι του Ελληνισμού…
Τερματικός σταθμός αυτού του ταξιδιού είναι ένας τόπος, που ανέπτυξε μεγάλο πολιτισμό κατά τα Αρχαία χρόνια και συνετρίβη πολλές φορές στην ιστορία του, όπως συμβαίνει ανέκαθεν στον Ελληνισμό, ο οποίος παρά τα πλήγματα που δέχεται καταφέρνει πάντα να σταθεί όρθιος.
Ο λόγος για την Κύπρο, της οποίας ο πολιτισμός μετρά χιλιάδες χρόνων. Τα πρώτα δείγματα μάλιστα που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή ανάγονται μέχρι και το -10.000!
Ο διεθνούς φήμης δόκτωρ Βάσος Καραγιώργης επισημαίνει:
«Έχουμε περγαμηνές πολιτιστικής προσφοράς και αυτές θα πρέπει να επιδείξουμε, με τρόπο πειστικό, χωρίς ακραίους συναισθηματισμούς και συνθηματολογίες».
Η Κύπρος κατοικούνταν κατά τα πανάρχαια χρόνια από τους λεγόμενους «Ετεοκυπρίους» μέχρι το -2.000, οπότε αποίκησαν στην περιοχή οι Αχαιοί μεταδίδοντας την γλώσσα και την παράδοσή τους.
Ο Παυσανίας στο έργο του «Ελλάδος Περιήγησις» αναφέρει ότι οι Αρκάδες ίδρυσαν την Πάφο:
«Ἀγαπήνωρ δὲ ὁ Ἀγκαίου τοῦ Λυκούργου μετὰ  Ἔχεμον βασιλεύσας ἐς Τροίαν ἡγήσατο Ἀρκάσιν. Ἰλίου δὲ ἁλούσης ὁ τοῖς Ἕλλησι κατὰ τὸν πλοῦν τὸν οἴκαδε ἐπιγενόμενος χειμὼν Ἀγαπήνορα καὶ τὸ Ἀρκάδων ναυτικὸν κατήνεγκεν ἐς Κύπρον, καὶ Πάφου τε Ἀγαπήνωρ ἐγένετο οἰκιστὴς καὶ τῆς Ἀφροδίτης κατεσκευάσατο ἐν Παλαιπάφῳ τὸ ἱερόν·»
 Οι Κύπριοι μιλούσαν την Αρκαδο-κυπραϊκή Διάλεκτο, η οποία χρησιμοποιούνταν κυρίως στην Πελοπόννησο και λόγω της ομοιότητάς της με την Μυκηναϊκή, όπως παρατίθεται μέσω της Γραμμικής Β’, θεωρήθηκε «απόγονός» της.
Μερικές από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Κύπρου, οι οποίες έμειναν γνωστές στην ιστορία, είναι οι ακόλουθες:
-Αιπεία: Η παράδοση θέλει πολλούς ήρωες του Τρωικού Πολέμου να την έχουν ιδρύσει, μεταξύ των οποίων ο γιος του Θησέα, Ακάμας, ο Φάληρος και ο Δημοφώντας.
-Σόλοι: Πήρε το όνομά της από τον μεγάλο νομοθέτη Σόλωνα, επειδή ο ίδιος είχε προτρέψει τον βασιλιά Φιλόκυπρο να την ιδρύσει και όρισε, μάλιστα, και τους πρώτους νόμους της.
-Αμαθούντα: Πόλη- κράτος της Κύπρου, η οποία κατά την Μυθολογία, ιδρύθηκε από έναν γιο του Ηρακλή, τον Άμαθο. Εκεί είχε πάει ο Θησέας την Αριάδνη όταν ξέφυγε από τον λαβύρινθο.
-Ιδάλιον: Το όνομά της προέρχεται από την φράση του Χαλκάνορα «ἰδοῦ ἂλιον (ιδού ο ήλιος)».
-Καρπασία ή Καρβασία: Πήρε το όνομά της από τον άνεμο Καρβά που φυσούσε στην περιοχή. Διέθετε λιμάνι, γεγονός που καταδεικνύει έντονη εμπορική δραστηριότητα, αν λάβουμε υπ’ όψιν και την άκρως σημαντική γεωγραφική θέση της Κύπρου.
-Κούρειον: Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο και τον Στράβωνα υπήρξε αποικία των Αργείων.
-Λάπηθος: Έλαβε το όνομά της από το βουνό Λαπήθης της Λακωνίας, μιας και, όπως αναφέρει η Μυθολογία, ιδρύθηκε από τον Τρωικό ήρωα Πράξανδρο, ο οποίος καταγόταν από την Λακωνία.
-Πάφος: Γνωστή για τις ιδιαίτερες τιμές, που απέδιδαν στην Αφροδίτη, καθώς εκείνη «αναδύθηκε», κατά τον μύθο, στα παράλια της Κύπρου. Εξ’ ου και ο χαρακτηρισμός της ως «Κύπριδα».
Ο Απολλόδωρος ο Αθηναίος θεωρεί τον Κινύρα ως ιδρυτή της Πάφου: «Κινύρας ἒν Κύπρω παραγενόμενος σὺν λαῷ ἒκτισεν Πάφον».
Άλλες πόλεις ήταν η Σαλαμίς, η Αλεξάνδρεια, η Τρήτα, η Λήδρα, και πολλές άλλες.
 Η Κύπρος, πέραν της τεράστιας πολιτισμικής συμβολής της στον Ελληνισμό εν γένει, «γέννησε» και πολλές μεγάλες προσωπικότητες, οι οποίες συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη πάσης φύσεως επιστημών.
Ορισμένοι από αυτούς είναι ο Απολλώνιος ο Κιτιευς, που συνέγραψε τα «περί Επιληψίας» και «Περί Άρθρων Πραγματεία», όπου περιγράφει την ανάταξη εξαρθρωμένων μελών του ανθρωπίνου σώματος με τεράστια ακρίβεια (τον αναφέρει και ο Ιπποκράτης), ο Μαθηματικός Περσεύς, ο Ζήνων ο Κύπριος, ρήτορας κι ιατρός, ο Ονάσιλος, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος από τους επώνυμους Κύπριους ιατρούς, ο προ-ομηρικός ποιητής Κινύρας, ο Μυθογράφος  Αλέξανδρος ο Πάφιος, ο ποιητής Αντισθένης, που επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Όμηρο, ο γιατρός Απολλωνίδης ο Κύπριος, ο οποίος επινόησε φάρμακο για το οίδημα των αδένων, ο φιλόσοφος Αρισταγόρας, ο ιστορικός Άριστος ο Σαλαμίνιος, ο κυνικός φιλόσοφος Δημώναξ, ο ποιητής Ερμείας, ο ιδρυτής της Στωικής Φιλοσοφίας Ζήνων ο Κιτιεύς και πάρα πολλοί άλλοι…
Παρά την τεράστια ανάπτυξή της, όμως, ο Ελληνισμός της Κύπρου υπέστη πολλά πλήγματα, κυρίως κατά την νεώτερη ιστορία του.
Βενετοί, Φράγκοι, Άγγλοι και Τούρκοι κατέκτησαν επανειλημμένα το νησί… Οι Κύπριοι όμως σε όλες τις περιστάσεις αντιστάθηκαν σθεναρά, έχοντας βέβαια πάντα στο πλευρό τους τον «Ελλαδίτικο» λαό…
 Ο Μανώλης Μπικάκης
 Εξάλλου και οι Κύπριοι, όπως όλοι οι Έλληνες, έχουν «βγάλει» μεγάλους ήρωες, όπως ο Μανώλης Μπικάκης, ο Έλληνας «ράμπο» που ξετίναξε τον Αττίλα, ο Γρηγόρης Αυξεντίου, που πολέμησε εναντίον των Άγγλων, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, οι Τάσος και Ισαάκ Σολωμού, που αρνήθηκαν να συμβιβαστούν με το καθεστώς που επέβαλαν οι Τούρκοι, και πολλοί άλλοι γνωστοί και άγνωστοι ήρωες που με τον Αγώνα τους «στολίζουν» την ιστορία της νήσου.
Ο Κύπριος Ελληνισμός, ξεριζωμένος κατά το ήμισυ από τα πάτρια εδάφη του, συνεχίζει να στέκει όρθιος και να μας υπενθυμίζει πως ακόμα και αν περιορίζονται οι Έλληνες σε μία κουκίδα πάνω στον χάρτη, δεν σταματούν να μεγαλουργούν και πάνω απ’ όλα δεν το βάζουν ποτέ κάτω. Πάντα βρίσκουν τον τρόπο να τα βγάζουν πέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου