Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν επώνυμα, δηλαδή οικογενειακά ονόματα, απλώς κρατούσαν το όνομα του πατέρα τους ως δεύτερο πχ. Σωκράτης Σωφρονίσκου, Αλέξανδρος Φιλίππου.
Σε μεγαλύτερη ηλικία αρκετοί έπαιρναν κι άλλο όνομα, που βασιζόταν στα χαρακτηριστικά που έφερε ο κάθε άνθρωπος και πολλές φορές επικρατούσε του αρχικού. πχ ο Πλάτων, αν και ονομαζόταν Αριστοκλής, πήρε το όνομα Πλάτων απ’ τον γυμναστή του Αρίστωνα, που τον ονόμασε έτσι, διότι είχε πλατύ στέρνο και ρωμαλέα εμφάνιση. Βεβαίως το όνομα αυτό ταίριαξε και με την ευρύτητα των γνώσεών του.
Στο «Κρατύλος ή Περί ορθότητας ονομάτων» ο Πλάτων μέσω του διαλόγου του Σωκράτη με τον Κρατύλο μας εξηγεί, ότι τα ονόματα της εποχής ακολουθούσαν δύο τάσεις: Την Ηρακλείτεια θεωρία περί κινήσεως και μεταβολής, που δηλώνει την εξέλιξη της γλώσσας αλλά και των ονομάτων αφ’ ενὸς και την ακινητότητα και σταθερότητα της γλώσσας και των ορχικών ονομάτων αφετέρου με βάση την θεωρία των Ελεατών.
Κατά την Κλασική εποχή η σπουδαιότητα των ονομάτων και η σωστή ονοματοδοσία ήταν πολύ σημαντική υπόθεση: «Κατά πάσα πιθανότητα, Ερμογένη, ο καθορισμός ενός ονόματος δεν είναι αμελητέα υπόθεσις ούτε έργο ασήμαντων ανθρώπων ή των πρώτων τυχόντων.» («Κρατύλος» 390e.)
Απ΄τον ΔΑΥΛΟ - Αυτόχθονες Έλληνες
-----------------------------
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΗΜΙΘΕΩΝ!
ΑΡΧΗ ΣΟΦΙΑΣ, Η ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ
ΠΕΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ/ΟΝΤΩΝ
ΠΛΑΤΩΝΟ Σ- ΚΡΑΤΥΛΟΣ - ΠΕΡΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΟΡΘΟΤΗΤΟΣ (απόσπασμα)
ΗΡΑΚΛΗΣ, ΘΗΣΕΥΣ, ΙΑΣΩΝ, ΠΕΡΣΕΥΣ... Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ...
Η ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΡΙΚΩΝ ΗΡΩΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ: ΝΕΣΤΩΡ, ΠΗΛΕΥΣ, ΝΗΛΕΥΣ, ΝΑΥΣΙΚΑ
ΚΑΠΟΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΩΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ, ΕΔΩΣΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΕΠΟΜEΝΩΣ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου