Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΑΓΕΛΑΣΤΟΣ ΠΕΤΡΑ

«Δες τι προιστορία κατατρόπωσε μια σταλιά παρόν».
«
Κατωτέρα τάξις» από την εφηβεία της λήθης της Κικής Δημουλά.
Στην Ελευσίνα που μας αφηγείται η αγέλαστος πέτρα διατρανώνεται ένας ιερός τόπος. Φωτίζονται θεμελιώδεις αξίες που τις έχει συνθλίψει η παράλογη και καταστροφική καθημερινότητα και ότι διασώζεται από το ανθρώπινο μέτρο, την αρμονία της φύσης, το μεγαλείο της ζωής, το προσλαμβάνουμε σχεδόν ως επαιτεία.
Βαρύ σύμπτωμα αυτής της καθημερινότητας στην Ελευσίνα και η βιομηχανία. Αλλά δεν είναι πάντα στη φύση της βιομηχανίας η καταστροφή τόπων και μάλιστα ευλογημένων και εύθραυστων σαν την Ελευσίνα.
Εδώ που σύμφωνα με τον μύθο πρωτοκαλλιεργήθηκαν τα δώρα της θεάς τα δημητριακά εδώ αναπτύχθηκαν οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ελλάδας με καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή και το ιερό.
Σκηνοθεσία, Κείμενα, Φωτογραφία Φ.Κουτσαυτής. Μουσική Κ.Βήτα 
«ΕΓΩ ΜΕΝ ΟΥΝ ΑΙΤΩΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟ ΧΘΟΝΟΣ ΞΥΓΓΝΟΙΑΝ ΙΣΧΕΙΝ»

...ΕΓΩ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΥΠΟΤΑΧΘΩ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩΝΤΑΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΡΗΣΟΥΝ...

1 σχόλιο:

Σείριος είπε...

Η Αγέλαστος Πέτρα (2000) είναι μία ταινία από τον σκηνοθέτη Φίλιππο Κουτσαφτή. Το κυρίως θέμα της ταινίας είναι η Ελευσίνα. Τα γυρίσματα της ταινίας διήρκεσαν 10 χρόνια. Η ταινία ακολουθεί τις ζωές ορισμένων κατοίκων της Ελευσίνας. Καθημερινοί, απλοί άνθρωποι παρελαύνουν μπροστά από τον φακό απαθανατίζοντας έτσι το κομμάτι της Ελευσίνας που κρατάνε μέσα τους. Η ταινία βραβεύτηκε στο 41ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Η αγέλαστος πέτρα ήταν βράχος στην Ελευσίνα όπου η θεά Δήμητρα κάθισε για να ξαποστάσει και να μοιρολογήσει την κόρη της Περσεφόνη που την άρπαξε ο Πλούτωνας.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου