Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΝΑΞΟΥ

Δυτικά και πάνω από το παραθαλάσσιο χωριό Απόλλωνας βρίσκεται ένα από τα δυο Αρχαία λατομεία της Νάξου στα οποία πρωτοξεκίνησε η μεγαλύτερη τέχνη της Αρχαιότητας, η μαρμαρογλυπτική.
Οί "κούροι" της Νάξου είναι οι Αρχαιότεροι στον Ελληνικό κόσμο και από το Αρχαίο αυτό λατομείο του Απόλλωνα μεταφέρθηκαν στη Δήλο, αλλά και σε άλλα μέρη εκατοντάδες ημίεργα αγάλματα και μαρμάρινοι όγκοι, με γνωστότερα αυτά στις Μέλανες Νάξου. Στο Αρχαίο λατομείο του Απόλλωνα έχει απομείνει ο υπερμεγέθης κούρος (11 μέτρα) του Θεού Διονύσου, δεκάδες τομές στα μάρμαρα και πολλά κομμάτια από μέλη αρχιτεκτονικά, αλλά και απομεινάρια από ημίεργους κούρους.
Στην κορυφή του λόφου του λατομείου υπάρχει η επιγραφή "όρος χωρίου ιερόν Απόλλωνος" που χρονολογείται στον -5ο προς -4ο αιώνα και πιθανώς ανήκει σε ιερό του Θεού που υπήρχε εκεί.
Τελευταία εντοπίστηκαν τα απομεινάρια (παλιός μόλος) του "Αρχαίου λιμανιού του Απόλλωνα" από το οποίο φορτώνονταν στην Αρχαιότητα οι μαρμάρινοι όγκοι και τα αγάλματα για να μεταφερθούν διά θαλάσσης στη Δήλο και αλλού. Έχει εντοπιστεί επίσης ο μαρμάρινος διάδρομος πάνω στον οποίον  μετέφεραν στη θάλασσα με το σύστημα της διολίσθησης τους μαρμάρινους όγκους για φόρτωση.
Το εντυπωσιακότερο αξιοθέατο στον Απόλλωνα είναι ο μισοτελειωμένος Κούρος που οι ειδικοί θεωρούν ότι παριστάνει τον Απόλλωνα ή τον Διόνυσο και βρίσκεται ξαπλωμένος στην ίδια θέση χιλιάδες χρόνια.
Το άγαλμα είναι πάνω από 10 μέτρα και οι ειδικοί διαφωνούν για το ποιόν παριστάνει, άλλοι υποστηρίζοντας ότι παριστάνει τον θεό Απόλλωνα και άλλοι τον θεό Διόνυσο που και οι δύο λατρεύτηκαν στην Νάξο.
Το άγαλμα μπορεί να μη το ολοκλήρωσαν είτε γιατί ράγισε και δεν γινόταν περαιτέρω επεξεργασία του, είτε για κάποιους λόγους ακυρώθηκε ή δεν πληρώθηκε η παραγγελία του. Το εντυπωσιακό μέγεθος του Κούρου του Απόλλωνα βάζει μεγάλα και ενδιαφέροντα ερωτήματα στους αρχαιολόγους.
Για πού προορίζονταν το τεράστιο άγαλμα; Για κάποιον ναό βέβαια, αλλά στην Νάξο ή σε κάποια άλλη περιοχή; Την ίδια εποχή που έχει χρονολογηθεί το άγαλμα, τον -6ο αιώνα στο λιμάνι της Νάξου είχε ξεκινήσει η κατασκευή ενός γιγάντιου ναού του Απόλλωνα που και αυτός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ενώ η Πορτάρα είναι η αδιάψευστη μαρτυρία για τις μεγάλες διαστάσεις του. Μήπως ο κούρος το Απόλλωνα και ο ναός του Απόλλωνα συνδέονται με κάποιο ιδιαίτερο τρόπο εκτός από το ότι τους φιλοξενεί για χιλιάδες χρόνια η ναξιώτικη γή;

1 σχόλιο:

ria είπε...

λεπτομέρειες που δε γνώριζα!
ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου