Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟΝ ΜΑΣ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΝ

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΠΑΡ΄ΕΛΛΗΣΙΝ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΕΩΣ
Την Τρίτη ημέρα μετά τη Χειμερινή Τροπή του Ηλίου, αρχίζει η Δωδεκαήμερος εορταστική εκδήλωσις του γνωστού Μυστηριακού Δωδεκαημέρου των Αρχαίων Ελλήνων, διά του οποίου οι Αρχαίοι Έλληνες απέδιδον εν Μυστηρίοις επί δώδεκα συνεχείς ημέρας τιμάς εις τον Διόνυσον Ελευθερέα προς τιμήν του οποίου το άχραντον Μυστηριακόν Δωδεκαήμερον προσλαμβάνει το όνομα «Δωδεκαήμερον του Διονύσου του Ελευθερέως».
Η έναρξις τοποθετείται μετά τας τρεις ημέρας της φαινομενικής στάσεως του ηλίου. Ήτοι εάν έχομεν την χειμερινήν τροπήν εις τας 21 όθεν το δωδεκαήμερον εκκινεί εις τας 24 Δεκεμβρίου.
Γενικός έφορος του Δωδεκαημέρου είναι ο θεός Διόνυσος.
Εμείς οι Έλληνες εορτάζομε κατ' αυτάς το κατ' εξοχήν ιερόν "Μυστηριακόν Δωδεκαήμερον", με αναφοράν εις τον θεόν εκάστης ημέρας! (βλ. πηγή)
ΟΙ ΟΥΡΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΙ. 
(σ.σ.: Στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο ανοίγουν οι πύλες φωτός και ενσαρκώνονται στη Γαία οι γιοι του Φωτός.) Η χειμερινή τροπή, συνδέεται με την κάθοδο των ηλιακών ηρώων μεταξύ των οποίων καταχωρίζονται οι αναμορφωταί των Αρχαίων Ελληνικών Μυστηρίων, όταν αυτά χρήζουν αναμορφώσεως, όπως επίσης και εις τους ηλιακούς ήρωας καταχωρίζονται και οι ιδρυταί των Αρχαίων Ελληνικών Μυστηρίων, όταν αυτά έχουν παύσει να λειτουργούν. 
Οι εναπομείναντες Αρχαίοι Έλληνες εύχονται όπως τα προσδιοριστικά χαρακτηριστικά του αστρονομικού τούτου φαινομένου ευοδωθούν δια το καλόν του χειμαζομένου Αρχαίου Ελληνικού Πνευματικού Πολιτισμού.
Σπυροδήμος Ανεμογιάννης – Σινανίδης
Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών
https://www.schizas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου