Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

ΠΑΓΓΑΙΟ: ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Όπου κάνει κουμάντο ο θεός του κρασιού, ξέρεις τι να περιμένεις. Μα στην πορεία ανακαλύπτεις κι άλλα: δάση απροσπέλαστα, απέραντες παραλίες, χωριά παραμυθένια, μέχρι μηνύματα απ' τα βάθη της προϊστορίας.
Πλούσιο το βουνό, κι ο πλούτος του όλο κι επεκτείνεται, τόσο ώστε Παγγαίο να ονομάζεται πια κι ολόκληρη η περιοχή, από τα ανατολικά του Στρυμόνα και το αχανές παραλιακό μέτωπο μέχρι τα όρια σχεδόν της Καβάλας.
Οι Αρχαίοι θρύλοι λέγαν' πως στα δάση του βουνού κατοικούσε ο Διόνυσος. Μέχρι και μαντείο διέθετε (προς αναζήτηση ακόμη των αρχαιολόγων) και μάλλον θα 'χει βάλει κι εκείνος το χεράκι του για να δημιουργηθεί όλος τούτος ο φυσικός πλούτος.
Γιατί το Παγγαίο ήταν και είναι ένα βουνό ασύλληπτα πλούσιο.
Στην υποαλπική και υψηλότερη ζώνη του Παγγαίου, 
και στο βάθος η Θάσος και ο Αθως. 
Κι όχι μόνο λόγω των περίφημων μεταλλείων χρυσού και αργύρου, που μεταξύ άλλων έκαναν δυνατή και την εκστρατεία του Μεγαλέξανδρου στην Ανατολή, μα κυρίως για την οργιώδη φύση του.
Τα δάση του είναι τόσο πυκνά που το ίδιο το φως του ήλιου δυσκολεύεται να «πατήσει χώμα», δημιουργώντας σκηνικά που μόνο τα παραμύθια σε κάνουν να φαντάζεσαι.
Όσο σιμώνεις στην κορυφή του, η βλάστηση παραχωρεί τη θέση της στην (υπο) αλπική ζώνη. Φτάνοντας πια στις κορυφές, στο Μάτι και το Αυγό, στα 1.956 μ., το Παγγαίο έχει κι άλλο ένα δώρο, την ασύλληπτη θέα σ' όλο τον κάμπο και έως τη θάλασσα. Κι αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, βλέπεις Καβάλα, Θάσο, Αθω, μέχρι Λήμνο. 
Στο Παγγαίο θα ανακαλύψεις και κάτι ακόμα ανέλπιστο. Δεκάδες δεκάδων βραχογραφίες εδώ κι εκεί, οι πιο πολλές κοντά στο Ακροβούνι και το Κρυονέρι, που χάραξαν πρώτοι οι άνθρωποι της προϊστορικής εποχής.
Πολεμιστές με τα όπλα τους, ζώα, σκηνές από την καθημερινότητα, οτιδήποτε τους έκανε εντύπωση. Στο πέρασμα των αιώνων τους μιμήθηκαν οι νεότεροι κάτοικοι, σκαλίζοντας τα δικά τους, σε μια σπάνια αλληλουχία αιώνων σκαλισμένη στους βράχους.
Κείμενο: Γιάννης Μαντάς (απόσπασμα) - Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαρρής athamastos.blogspot.com
Δημιουργός φωτογραφίας:
Αβραάμ Αποστολακάκης 
Το Παγγαίο όρος, ο μεγάλος αυτός ορεινός όγκος της Ελλάδας εκτείνεται στους νομούς Καβάλας και Σερρών. Στο βουνό και στις γύρω από αυτό περιοχές υπάρχουν πολλές και μεγάλες πηγές, καθώς και ρέματα που τροφοδοτούνται από το βουνό. Η υψηλότερη κορυφή του είναι το "Μάτι" με υψόμετρο 1.956 μέτρα. Τα δασαρχεία Καβάλας και Σερρών είναι υπεύθυνα για την προστασία του βουνού.
Κατά την Ελληνική Μυθολογία το όρος αρχικά ονομαζόταν Καρμάνιον, για να ονομαστεί μετέπειτα Παγγαίον από τον Παγγαίο, γιο του θεού Άρη και της Κριτοβούλης.
Ο Αισχύλος στην τραγωδία Πέρσαι αναφέρει το όρος Παγγαίο στην περιγραφή της πορείας που ακολούθησαν οι ηττημένοι Πέρσες: «Ές τε Μακεδόνων χώραν αφικόμεσθ᾽, επ᾽ Αξιού πόρον, Βόλβης θ᾽ έλειον δόνακα, Πάγγαιόν τ᾽ όρος» ( «φτάσαμε στη Μακεδονία, στον Αξιό, και στους βάλτους και τις καλαμιές της Βόλβης και στο Παγγαίο όρος»).
Στην κορυφή του Παγγαίου όρους βρισκόταν το φημισμένο ιερό του Διονύσου, το οποίο είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Σάτρες. Στο μαντείο υπήρχε μια γυναίκα ως "προμάντιδα", δηλαδή σαν Πυθία. Επίσης είχε έμπειρους ιερείς, προερχόμενους από το πολεμικό φύλο των μαχαιροφόρων Βησσών της Ροδόπης, οι οποίοι μετέφεραν τους χρησμούς που ο Βάκχος ενέπνεε στην προμάντιδα.
https://el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου