Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Δορυφόρος του Ποσειδώνα κάνει ζιγκ-ζαγκ για να αποφύγει την σύγκρουση με άλλον δορυφόρο του πλανήτη (vid)

Η Νηρηίδα και η Θάλασσα είναι δύο από τους 14 επιβεβαιωμένους δορυφόρους του πλανήτη Ποσειδώνα. 
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η Νηρηίδα κάνει μια τέλεια χρονομετρημένη ζιγκ-ζαγκ περιφορά γύρω από τον Ποσειδώνα και έτσι αποφεύγει την σύγκρουση με τον δορυφόρο Θάλασσα!
Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια «χορογραφία αποφυγής», όπως την ονόμασαν οι επιστήμονες, που γνώριζαν ότι διαθέτει την πιο εκκεντρική τροχιά σε ολόκληρο το Ηλιακό σύστημα, αλλά δεν περίμεναν κάτι τέτοιο.
Σε αντίθεση με την Σελήνη, η οποία απλώς περιστρέφεται γύρω από την Γη, η Νηρηίδα εμφανίζεται να κάνει ζιγκ-ζαγκ, τόσο τέλεια χρονομετρημένη, που αποφεύγει την σύγκρουση ... στο τσακ με την γειτονική της, “Θάλασσα”.
«Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι «χορών» στο σύμπαν, αλλά δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο», δήλωσε η Marina Μκροτσόβιτς, ερευνήτρια στο εργαστήριο Jet Propulsion Laboratory.
Η Μπρόσοβιτς, μάλιστα, σημείωσε ότι η Νηρηίδα πιθανότατα είχε αποκτήσει την ασυνήθιστη τροχιά της από μια προηγούμενη «αλληλεπίδραση» με ένα από τα άλλα φεγγάρια του Ποσειδώνα, με συνέπεια να «χορεύει» από τότε γύρω από την Θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου