Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

…ΙΔΕΕΣ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ξαφνικά κάποια μέρα ο τύπος μας πληροφορεί “και καλά” ότι κάτι μεγάλο έγινε για την ανθρωπότητα. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι μια απλή εφαρμογή σε κάτι που αναφέρει κάποιο Αρχαίο Ελληνικό κείμενο και είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα.
Ας ξεκινήσουμε με τον Κρατύλο του Πλάτωνα που στον στίχο 332c γίνεται ο παρακάτω διάλογος μεταξύ Σωκράτη και Κρατύλου στον οποίο είναι παρόν και ο Ερμογένης και έχει θέμα το πώς και ποιοι έθεσαν τα ονόματα.
[Σωκράτης:
Ας υποθέσωμεν ότι έχομεν δύο πράγματα τα εξής.
παραδείγματος χάριν τον Κρατύλον και την εικόνα του Κρατύλου.
Αν κανείς θεός απεμιμείτο όχι μόνον το χρώμα και το σχήμα το ιδικόν
σου, καθώς οι ζωγράφοι, αλλά και όλα τα εσωτερικά μέρη τα έκαμνε
όμοια, καθώς είναι τα ιδικά σου, και αποδώση με ομοιότητα τας
μαλακότητας και τας θερμότητας, και θέση εντός κίνησιν και ψυχή
και φρόνησιν, καθώς είναι η ιδική σου, και με μίαν λέξιν όλα όσα
συ έχεις, και άλλην μίαν φοράν κατασκευάση όμοια πλησίον σου,
τότε τι νομίζεις, αυτά τα πράγματα θα ήσαν πλέον ο Κρατύλος και η
εικών του Κρατύλου, ή δύο Κρατύλοι;
Κρατύλος:
Μου φαίνεται, καλέ Σωκράτη, ότι θα ήσαν δύο Κρατύλοι.]
ΠΛΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Κ. ΖΑΜΠΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΕΞΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΦΕΞΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ Π Λ Α Τ Ω Ν Ο Σ ΚΡΑΤΥΛΟΣ Ολόκληρο το έργο ΕΔΩ
Αν ο Σωκράτης δεν παρουσιάζει στον Κρατύλο την κλωνοποίηση του τότε ας μου πει κάποιος το τι εννοεί ο πιο σοφός άνθρωπος όλων των εποχών.
- ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ
- Όλα είναι ρευστά όλα μεταβάλλονται
Η γνωστή φράση του Ηράκλειτου. Aν δεν είναι αυτή η αρχή της θεωρίας της σχετικότητας τότε ποια είναι; Του γνωστού «σοφού» των νεοτέρων χρόνων που όλα είναι σχετικά εκτός από τον «δικό» του νόμο… Έτσι τον και τους βόλευε έτσι είπε και μας το πέρασαν μια χαρά .
Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ “ΡΟΜΠΟΤ” είναι δική τους εφεύρεση…  Το πρώτο ρομπότ που αναφέρεται είναι ο Τάλως ο χάλκινος γίγαντας που προστάτευε την Κρήτη την οποία περιέτρεχε τρεις φορές την ημέρα και έκαιγε πάνω στο σώμα του όποιος χωρίς άδεια αποβιβαζόταν στις ακτές τις Κρήτης τον είχε κατασκευάσει ο Θεός Ήφαιστος ή ο Δαίδαλος και τον κατέστρεψε ο Ιάσων όταν επέστρεψε από την Κολχίδα και έφτασε στην Κρήτη με την βοήθεια της Μήδειας αφαιρώντας το καρφί που έκλεινε τη μοναδική του φλέβα που κυκλοφορούσε ο Ιχώρ που διαπέρναγε όλο του το σώμα (ίσως να ήταν η καύσιμη ύλη του) και έτσι πέθανε.
ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΑ. Όλοι ξέρουμε από την Ελληνική Μυθολογία ότι οι πρώτοι που πέταξαν με κάποιες αυτοσχέδιες πτητικές μηχανές ήταν ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος.
Τι συμβούλεψε ο Δαίδαλος τον γιό του; Να μη πετάει πολύ ψηλά κι αυτός τον παράκουσε και έλειωσε το κερί το οποίο στήριζε τα φτερά του. Πόσο δυνατό ήταν το κερί και πόσο πιο ψηλά πέταξε ο Ίκαρος ώστε να υπάρχει τέτοια διαφορά θερμοκρασίας ώστε να λειώσει το κερί;
Όταν οι σημερινοί ίκαροι δεν θέλουν να τους πιάσει το ραντάρ τι κάνουν; Απλά πετούν χαμηλά για να τους καλύπτει από τα ραδιοκύματα η διαμόρφωση του εδάφους.
Ίσως κάτι τέτοιο να έγινε και τότε και ο Ίκαρος επειδή ενθουσιάστηκε και πέταξε πιο ψηλά τον εντόπισαν.
Ακόμη και ποδόσφαιρο έπαιζαν οι Φαίακες.
Ο Όμηρος το αναφέρει.
Όσο για τα διαστημόπλοια, η Αργώ έπλεε υπέρ της αφρισμένης θάλασσας και τα πλοία των Φαιάκων ήταν μάλλον ιπτάμενα.
Είπε ο Αλκίνοος ο βασιλιάς των Φαιάκων στον Οδυσσέα: ξένε πες μας την Γή σου, τον δήμο και την πόλη σου για το βάλουνε τα πλοία μας στο νου τους και να σε πάνε στον προορισμό σου.
Γιατί τα πλοία μας δεν έχουν καπετάνιο ούτε κάποιο πηδάλιο και γνωρίζουν νοήματα και σκέψεις ανδρών.
Γνωρίζουν όλους τους εύφορους αγρούς και τις πόλεις των ανθρώπων και διασχίζουν τα βάθη της θάλασσας καλυμμένες με αέρα και νεφέλη και δεν υπάρχει φόβος αυτά να χαλάσουν ή να χαθούν. (Οδύσσεια Θ ραψωδία στίχοι 555-564)
Ανακάλυψαν ότι το πλανητικό σύστημα είναι ηλιοκεντρικό σύστημα και όχι γεωκεντρικό δήθεν όπως νόμιζαν οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι .
Όμως ο Θαλής ο Μιλήσιος ένας από τους επτά σοφούς της Αρχαίας Ελλάδος και μάλιστα ο σοφότερος όλων (αναγνωρίστηκε από τους έξι υπόλοιπους σοφούς με τον χρυσό τρίποδα που έπιασαν στα δίκτυα τους οι ψαράδες από την Μυτιλήνη και έγραφε επάνω του να δοθεί στον σοφότερο των Ελλήνων και αυτοί τον έδωσαν στον Θαλή αυτός θεωρώντας ότι υπάρχει κάποιος σοφότερος από τον εαυτό του τον έστειλε σ αυτόν και περνώντας από χέρι σε χέρι από όλους τους σοφούς κατέληξε και πάλι στα χέρια του Θαλή και τότε είπε ότι, σοφός είναι μόνο ο θεός Απόλλων και τον αφιέρωσε στους Δελφούς) μπήκε στο πάνθεον των σοφών της Αρχαιότητας γιατί μια εβδομάδα πριν προέβλεψε με ακρίβεια δευτερολέπτων μια ολική έκλειψη ηλίου.
Πως την προέβλεψε αν δεν ήξερε την θέση του ηλίου και τις κινήσεις των πλανητών ποιους πάνε να κοροϊδέψουν;
Μήπως ο ίδιος δεν ανακάλυψε το φαινόμενο του ηλεκτρισμού (στατικό) όταν το κομπολόι του που ήταν από ήλεκτρο (κεχριμπάρι) όταν το έτριβε στο μάλλινο χιτώνα του αποκτούσε την ιδιότητα να ελκύει τρίχες και άλλα μικροαντικείμενα και από το ήλεκτρο το ονόμασε ηλεκτρισμό.
Νομίζω ότι μας φτάνουν αυτά τα παραδείγματα γιατί για να τα αναφέρουμε όλα θα χρειαστούμε τόμους ολόκληρους άστε που δεν θα μείνει και τίποτα το δικό τους γιατί όποια πέτρα και σηκώσουμε από κάτω γράφει με μεγάλα γράμματα ΕΛΛΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου