Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΕΜΠΡΙΤΖ: ΟΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ ΕΧΟΥΝ (ΜΑΛΛΟΝ) ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΟΡΦΗ

Ξεχάστε τα μικρά πράσινα ανθρωπάκια με τα μακριά λεπτά πόδια και τα μεγάλα μάτια, που αιχμαλωτίζουν τη φαντασία μικρών και μεγάλων μέσα από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Οι εξωγήινοι, δεν έχουν την.... μορφή του ΕΤ, αλλά τη δική μας, σύμφωνα με διακεκριμένο επιστήμονα!
Στο νέο βιβλίο του με τίτλο «Οι Ρούνοι της εξέλιξης» ο διακεκριμένος Βρετανός καθηγητής Εξελικτικής Βιολογίας και Παλαιοντολογίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, Σάιμον Κόνγουεϊ Μόρις, υποστηρίζει ότι οι εξωγήινοι, είναι πολύ πιθανό να μοιάζουν αρκετά με τους ανθρώπους, επειδή η βιολογική εξέλιξη το πιθανότερο είναι ότι τείνει να ακολουθεί παρόμοια και συγκλίνοντα μονοπάτια οπουδήποτε στο σύμπαν.
Παραθέτοντας μια σειρά από επιστημονικά επιχειρήματα, ο Κόνγουεϊ Μόρις υποστηρίζει ότι η εξωγήινη ζωή αναπόφευκτα όχι μόνο θα έχει την τάση να γίνει νοήμων όπως και στον δικό μας πλανήτη, αλλά επιπλέον θα διαθέτει παρόμοια σωματικά χαρακτηριστικά. «Το βιβλίο προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι η συγκλίνουσα εξέλιξη είναι πανταχού παρούσα. Την συναντάς όπου και να γυρίσεις το κεφάλι σου» εξηγεί στον βρετανικό «Independent» ο συγγραφέας, ο οποίος βασιζόμενος στην άποψη ότι στο σύμπαν επικρατεί μια καθολική τάση για συγκλίνουσα εξέλιξη, οπουδήποτε ξεπηδά ζωή στο σύμπαν, αυτή θα τείνει να μοιάζει με την γήινη. Φυσικά, δεν θα μοιάζουν μόνο οι εξωγήινοι με μας. Και στους δικούς τους πλανήτες, σύμφωνα με τον Βρετανό επιστήμονα, θα ανθίζουν λουλούδια και θα κολυμπούν καρχαρίες στις θάλασσες, αφού στη φύση υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να δημιουργηθούν όλα αυτά.
Ο καθηγητής Κόνγουεϊ Μόρις εκφράζει μάλιστα την έκπληξή του που ακόμη δεν έχουμε βρει εξωγήινη ζωή και μάλιστα νοήμονα, δεδομένου ότι οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν συνεχώς πλανήτες που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά της Γης. (......)
«Θα έλεγα ότι σε οποιαδήποτε κατοικήσιμη ζώνη που δεν παγώνει ή δεν βράζει, η νοήμων ζωή θα εμφανιστεί» είπε χαρακτηριστικά, ενώ στο ερώτημα κατά πόσο πιστεύει ότι όντως υπάρχουν εξωγήινοι, ο Κόνγουεϊ Μόρις απαντά χωρίς περιστροφές πως είναι βέβαιος ότι μια μέρα θα ανακαλυφθούν εξωγήινες μορφές ζωής. «Αν όχι στο στο ηλιακό σύστημα, τότε σε άλλα - υπάρχουν δισεκατομμύρια ηλιακά συστήματα στο σύμπαν» διευκρινίζει.
Ο ίδιος, που έχει υποστηρίξει ξανά στο παρελθόν την εμφανισιακή ομοιότητα γήινων και εξωγήινων, στο νέο βιβλίο του επανέρχεται λέγοντας ότι σε οποιονδήποτε πλανήτη με γήινα χαρακτηριστικά θα έχουν σίγουρα εξελιχθεί, μεταξύ άλλων, αρπακτικά όπως ο καρχαρίας και φυτά όπως τα μαγκρόβια δέντρα (αυτά των οποίων οι ρίζες βρίσκονται μες στη θάλασσα) και μανιτάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου