Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

ΦΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Του Γιώργου Ελιά από Λήμνο
Από τα Μεγάλα Μυστήρια της Ελευσίνος, τής τελετουργίας του προορισμού της ανθρώπινης ψυχής, επιβιώνουν ακόμη μερικές φράσεις πού λέγονταν έξω από τον ναό στους μύστες. Όταν ξεκινούσαν τα Μυστήρια ο ιεροφάντης φώναζε “ΕΚΑΣ ΕΚΑΣ ΟΙ ΒΕΒΗΛΟΙ” δηλαδή να απομακρυνθούν οι αμύητοι από τον χώρο του ιερού και κατόπιν φώναζε “ΠΥΞ ΛΑΞ ΔΑΞ” δηλαδή αν χρειαστεί απομακρύνεται τους αμύητους με πύγματα, λακτίσματα και δαγκώματα από την απόρρητη τελετή.
Μετά το πέρας των Μυστηρίων αυτό που φώναζαν οι ιερεοφάντες κρατώντας δυο στάμνες που έριχναν νερό στο έδαφος, μια στη δύση και μια στην ανατολή, ήταν “ΥΕ ΥΕ ΚΥΕ ΚΥΕ” δηλαδή βρέξε και γονιμοποιήσου. Στο τέλος αυτό που έλεγαν στους μύστες ήταν “ΚΟΓΞ ΟΜ ΠΑΞ” δηλαδή άκουσες, είδες και σώπα, γιατί πρέπει να ακολουθείς όσα διδάχθηκες και δεν πρέπει να πείς πουθενά όλα αυτά τα άρρητα.
Λαοί με προκατακλυσμιαία Ελληνική καταγωγή ή διδαχές από τον Ελληνισμό, όπως Αζτέκοι, Μάγιας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έλεγαν στις τελετουργίες τους και αυτοί, το Κόνεξ, Ομον, Πάνεξ. Οι Βραχμάνες στην Ινδία έλεγαν Κάνσκα, Ομ, Πάκσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου