Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

ΓΥΝΑΙΚΟΚΡΑΤΙΑ - ΕΝΑ ΠΑΝΑΡΧΑΙΟ ΕΘΙΜΟ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ

Σύμφωνα με τους λαογράφους, το έθιμο έχει ρίζες αρχαιοελληνικές και θυμίζει τα “Θεσμοφόρια” και περισσότερο τα “Αλώα”, που γίνονταν στην Αθήνα την ίδια εποχή. 

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι παρόμοιο χαρακτήρα γονιμότητας είχαν και οι Αρχαίες γιορτές της Καλλιγένειας, που γίνονταν την τρίτη ημέρα των Θεσμοφορίων στην Αρχαία Αθήνα και της γιορτής στα Αλώα της Ελευσίνας, προς τιμήν του Ποσειδώνα στις 26 Ιανουαρίου.

Η Μπάμπω ή Βρεξούδια είναι ένα πανάρχαιο έθιμο, με αναφορά στη γυναικοκρατία που τελείται από τις γυναίκες της Μονοκκλησιάς, της Άνω Καμήλας και της Νέας Πέτρας Σερρών.

Κυρίως τελούνταν στη Βόρεια και την Ανατολική Θράκη.
Στη Μονοκκλησιά Σερρών το έθιμο έφεραν το 1923 πρόσφυγες από την Πέτρα της Ανατολικής Θράκης. 

Οπτικοακουστικό του 2011

Με τα δρώμενα του εθίμου αυτού τιμάται η αναπαραγωγή, η γέννηση των παιδιών και η γυναίκα που τα φέρνει στον κόσμο.   Αποτελεί   μάλιστα μια   μακρινή  ανάκληση   του μητριαρχικού πνεύματος.

Κάθε  χρόνο στις  8  Ιανουαρίου  αναβιώνει  το  έθιμο  της “Γυναικοκρατίας”  ή  της  “Μπάμπως”  ή  “Βρεξούδια”  στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Μονοκκλησιάς, της Ν. Πέτρας, της Α. Καμήλας Σερρών αλλά  και  προσφάτως  στο  Χαροπό.

Από τα  χαράματα,  οι  γυναίκες  με  φωνές  και  με τη  συνοδεία ορχήστρας αναγγέλλουν θορυβωδώς το γεγονός πως το χωριό  βρίσκεται  πλέον  κάτω  από  την εξουσία  τους.  Οι παντρεμένες γυναίκες εκλέγουν μια γυναίκα για πρόεδρο και   στη   συνέχεια   τα   υπόλοιπα  μέλη   του   διοικητικού συμβουλίου, που είναι επίσης αποκλειστικά γυναίκες. Στη συνέχεια  καταλαμβάνουν  τα δημόσια  κτίρια,  χτυπούν  τις καμπάνες της εκκλησίας, συγκεντρώνουν χρήματα για τα έξοδα  της  ημέρας  καθώς και  προμήθειες  για  το  βραδινό γλέντι.

Οπτικοακουστικό του 2017

Οι  άνδρες  την  ημέρα  αυτή  ασχολούνται  με  τις δουλειές  του  σπιτιού και  απαγορεύεται  να  κυκλοφορούν στο δρόμο. Φορώντας την ποδιά της νοικοκυράς πλένουν ρούχα,  σιδερώνουν  και  φροντίζουν τα  παιδιά. Η  ποινή για τους παραβάτες είναι κατάβρεγμα, και γδύσιμο και αποτελεί το γλέντι όλων των γυναικών. Το ξημέρωμα της άλλης  μέρας  θα  βρει  το χωριό  στην  συνήθη  πρότερη κατάστασή του. 

Οπτικοακουστικά: tzelepiswebtv & ERT3Social

https://greekcultureellinikospolitismos.wordpress.com/ , https://www.pkm.gov.gr/

------------------------------

8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΜΠΑΜΠΩΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου