Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Τάφιοι ή Τηλεβόες οι απόγονοι του Περσέα (#1)

Έχουμε μιλήσει κι άλλες φορές για την μυθολογία γύρω από τον αρχαίο λαό των Ταφίων ή Τηλεβόων, όπως αυτή παραδίδεται από τον Όμηρο, τον Απολλόδωρο και άλλους αρχαίους συγγραφείς. Έχει όμως, νομίζουμε,  πολύ ενδιαφέρον να εμβαθύνουμε περισσότερο στο γενεαλογικό δέντρο του Τάφιου, όπου παρουσιάζεται ως μυκηναϊκό βλαστάρι.

Περσέας και Ανδρομέδα

 Όλα ξεκινούν από τον ήρωα Περσέα. Υπήρξε ένας από τους αρχαιότερους ήρωες των ελληνικών φύλων. Πριν αυτός πάρει τον θρόνο των Μυκηνών έκανε πολλά κατορθώματα με πιο σημαντικό το κόψιμο του κεφαλιού της Γοργόνας Μέδουσας (που, ως γνωστόν, είχε φίδια για μαλλιά και βλέμμα που σε πέτρωνε). Κατόπιν ο Περσέας ελευθέρωσε την Ανδρομέδα από τα δεσμά της σκοτώνοντας το θαλάσσιο τέρας που πήγε να την καταβροχθίσει. Φυσικά μετά από αυτό αυτοδίκαια την παντρεύτηκε και αυτή είναι η αρχή της γενεαλογίας μας. Ο Περσέας και η Ανδρομέδα έκαναν πολλά παιδιά. Τα πέντε πιο γνωστά ήταν ο Ηλεκτρύων (ο οποίος έγινε βασιλιάς των Μυκηνών μετά τον θάνατο του Περσέα και στον οποίο θα επιστρέψουμε), ο Σθένελος, ο Αλκαίος, ο Μήστωρ και η Γοργοφόνη (Απολλόδωρος Β’,4).

Μήστωρ

Ο Μήστωρ παντρεύτηκε την κόρη του Πέλοπα, Λυσιδίκη. Με αυτήν απέκτησε μια κόρη, την πανέμορφη Ιπποθόη. Η τελευταία ζευγάρωσε με τον Ποσειδώνα και γέννησε τον προπάτορά μας Τάφιο. Άρα ο Τάφιος ήταν γιος του Ποσειδώνα και δισέγγονο του Περσέα.

Τάφιος

Το σμίξιμο του Ποσειδώνα με την Ιπποθόη έγινε στις Εχινάδες νήσους. Ο Τάφιος τώρα, ίδρυσε το βασίλειο των Εχινάδων και υπήρξε ο γενάρχης του λαού που ονομάστηκαν Τάφιοι ή Τηλεβόες (και κατοίκησαν τα δικά μας νησιά και τις δυτικές ακτές της Στερεάς Ελλάδας). Γιος του Τάφιου ήταν ο Πτερέλαος, αυτός με την χρυσή τρίχα στα μαλλιά που τον έκανε ανίκητο, αφού ήταν δώρο του παππού του Ποσειδώνα (Απολλόδωρος Β’, 5). (Συνεχίζεται στο Δεύτερο Μέρος)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ

http://www.meganisitimes.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου