Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

ΠΤΕΡΕΛΑΟΣ (#2)

(Συνέχεια από το Πρώτο Μέρος) Ο Πτερέλαος ήταν γιος του Τάφιου και βασιλιάς της πόλης των Ταφίων, που μνημονεύεται στην Οδύσσεια του Ομήρου.

Ο Ποσειδώνας του χάρισε μια χρυσή τρίχα με τη βοήθεια της οποίας ήταν αήττητος και αθάνατος. 

Ο Πτερέλαος έκανε πολλά παιδιά. Παραδίδονται οι εξής: Χρομίος, Τύραννος, Αντίοχος, Χερσιδάμας, Μήστωρ, Ευήρης και Κομαιθώ. Τα παιδιά αυτά ήταν που πήγαν κι έκλεψαν τα βόδια του Ηλεκτρύωνα (δηλαδή του αδελφού του προπάππου τους Μήστορα). Σημειολογικά αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η προφανής αξίωση του κλάδου του Μήστορα στον θρόνο των Μυκηνών. Οι γιοί του Πτερέλαου δεν έκλεψαν απλά τα βόδια, αλλά σκότωσαν και κάποιους από τους γιούς του Ηλεκτρύωνα, δημιουργώντας βεντέτα.

Ηλεκτρύωνας

Ο γέρο- βασιλιάς εξοργίστηκε τόσο πολύ από την επίθεση των Τηλεβόων που άρχισε πολεμικές ετοιμασίες. Πάντρεψε την κόρη του Αλκμήνη με τον γιο του αδερφού του Αλκαίου, τον Αμφιτρύωνα, ώστε αυτός να του κρατήσει τον θρόνο όσο θα λείπει στην εκστρατεία. Δυστυχώς, ο Ηλεκτρύωνας πριν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες, σκοτώθηκε κατά λάθος από τον ίδιο τον γαμπρό του, τον Αμφιτρύωνα (Συνεχίζεται στο Τρίτο Μέρος).

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ (απόσπασμα)

http://www.meganisitimes.gr/ , https://greek_greek.en , https://el.unionpedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου