Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

ΤΟ ΠΡΩΤΟ GPS ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Το πρώτο δορυφορικό σύστημα εντοπισμού θέσης, ο πρόδρομος του σημερινού GPS, σχεδιάστηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. από τους Ίωνες Μιλήσιους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα αστέρια ως δορυφόρους.

Ο Αριστοτέλης κατανόησε το σχήμα της Γης και ο Πτολεμαίος παρέχει την τεχνολογία για την οπτικοποίηση της σύγχρονης γεωγραφικής γνώσης που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

«Η εικόνα, ο χάρτης, η αναπαράσταση είναι υπαρξιακό στοιχείο της παρουσίας μας στη ζωή», σύμφωνα με τον καθηγητή χαρτογραφίας στο ΑΠΘ Ευάγγελο Λιβιεράτο, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Μουσείου Οίνου Γεροβασιλείου να παρουσιάσει σε ευρύ κοινό που δεν είχε καμία επιστημονική γνώση της χαρτογραφίας, των χαρτών που άλλαξαν τον κόσμο.

«Η σχέση του ανθρώπου με τη Γη είναι η σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του. «Όλοι δεν θα βλέπαμε ποτέ το πρόσωπό μας αν δεν το βλέπαμε σε έναν πίνακα, έναν καθρέφτη ή μια λίμνη όπως ο Νάρκισσος», είπε ο καθηγητής, δείχνοντας έναν τυπικό πίνακα του Σαλβαδόρ.

«Πριν υπάρξουν δορυφόροι, για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι έκαναν περίπου το ίδιο πράγμα που κάνουν σήμερα, χρησιμοποιούσαν τα αστέρια. Χρησιμοποιούσαν όχι μόνο τα αστέρια αλλά και τη σχέση των αστεριών με την επιφάνεια της Γης, όπως κάνει ο δορυφόρος σήμερα», επεσήμανε ο καθηγητής, εξηγώντας:

«Η σχέση του αστρικού στερεώματος με την επιφάνεια της Γης ήταν θεμελιώδης πρόδρομος για την κατασκευή χαρτών προσανατολισμού, για τη πλοήγηση της κίνησης στη Γη, για την κατασκευή χαρτών. Ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ., οι Ίωνες Μιλήσιοι χρησιμοποίησαν τα αστέρια και τα συνέδεσαν με την επιφάνεια της γης, ώστε να μπορούν να προσανατολίζονται από τα αστέρια, να κινούνται και να δημιουργούν σιγά σιγά τους πρώτους χάρτες μόνοι τους».

Τρεις με τέσσερις αιώνες αργότερα, οι αρχαίοι Έλληνες κατάλαβαν το σχήμα και περιέγραψαν την υδρόγειο, ενώ εξόπλισαν την υδρόγειο με μεσημβρινούς και παραλλήλους για να εντοπίσουν μέρη, φαίνεται από την εποχή του Ίππαρχου, τον 2-3ο αιώνα π.Χ.

Τον 2ο αιώνα μ.Χ., ο Πτολεμαίος συγκέντρωσε όλες τις γνώσεις που υπήρχαν μέχρι εκείνη την εποχή στον ελληνικό κόσμο και έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο απαρίθμησε 7.000 μέρη γνωστά τότε με τις συντεταγμένες τους στην υδρόγειο, με γεωγραφικό πλάτος και μήκος. Έπειτα τοποθέτησε αυτά τα σημεία στο πλέγμα του Ίππαρχου έτσι ώστε συνδέοντας τις κουκκίδες να παίρνετε τις ακτές, τα ποτάμια κ.λπ.

«Το έργο του Πτολεμαίου το ξαναβρίσκουμε με τους Άραβες και μετά με τους Βυζαντινούς, στην Παλαιολόγεια Αναγέννηση», είπε ο καθηγητής.

Από την Αναγέννηση και μετά, προστίθεται μια λεπτομερής αποτύπωση του χώρου και δημιουργούνται καλύτεροι χάρτες σε μεγαλύτερη κλίμακα.

https://www.greecehighdefinition.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου