Άφωνους αφήνει ακόμη και σήμερα τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς το εντυπωσιακό υδροδοτικό και αποχετευτικό σύστημα που αναπτύχθηκε στην Aρχαία Κνωσό, περιλαμβάνοντας 3 λουτρά στο βασιλικό ανάκτορο, όπως επίσης και πέτρινες τουαλέτες, συντριβάνια, φίλτρα και πίδακες νερού.
Ο αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς που πραγματοποίησε τις κυριότερες ανασκαφές στο χώρο στις αρχές του 1900 έφερε στο φως την ύπαρξη ενός αρίστου συστήματος που εξυπηρετούσε την ύδρευση και την αποχέτευση των κατοίκων της εποχής εκείνης, χωρίς ίχνη αποφράξεων.
Το νερό πηγάζοντας στις περιοχές Κουνάβων και Αρχάνων έμπαινε σε σωλήνες ψημένους από πηλό και όδευε προς το υδραγωγείο της πόλης. Οι σωλήνες ήταν ανοικτής ορθογωνικής διατομής, ύψους 12 εκατοστών και μήκους 60 εκατοστών, σκεπαστοί στο πάνω μέρος. Στη συνέχεια μέσω αγωγών κατευθυνόταν στα σπίτια που πολύ συχνά ήταν πολυόροφα όπως και το παλάτι της Κνωσού, που αριθμούσε 5 ορόφους και σε πολλά από αυτά οι τοίχοι είχαν επενδυθεί με καραμικά πλακάκια αντίστοιχα των σημερινών.
Οι σωλήνες υδροδότησης φτιάχνονταν από μείγμα ψημένου πηλού και φέραν κατάλληλα διαμορφωμένα άκρα που εξασφαλίζαν τέλεια κουμπώματα αυτών, προς αποφυγή απωλειών νερού αλλά και διατήρηση βέλτιστης ροής. Πιθανολογείται ότι χρησιμοποιούσαν ειδικά καλούπια επειδή αφενός οι αγωγοί που βρέθηκαν χαρακτηρίζονται από μεγάλη ομοιογένεια και αφετέρου έτσι εξασφάλιζαν ταχύτητα και όγκο παραγωγής.
Ειδικό κράμα πηλού βρέθηκε ότι σφράγιζε τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό των ενώσεων αυτών. Το σύστημα είχε σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε εκεμεταλλευόμενο το στροβιλισμό του νερού, ρέοντας σε σπειροειδούς σχήματος σωλήνες, εξασφάλιζε την υδροδότηση σε όλα τα σημεία. Βρέθηκαν επίσης φρεάτια ανά τακτά διαστήματα, όπου έπεφτε η πίεση και έτσι εξασφάλιζαν την συντήρηση και τον καθαρισμό του δικτύου αλλά και πρόσβαση σε πιθανές αποφράξεις, ώστε το νερό να συνεχίζει την πορεία του.
Πράγμα μοναδικό για την εποχή εκείνη ήταν ότι υπήρχε ξεχωριστό δίκτυο ομβρίων και ακαθάρτων λυμάτων που οδηγούνταν στον ποταμό Καίρατο και το πλέον απίστευτο είναι ότι το αποχετευτικό ομβρίων λειτουργεί άψογα έως και σήμερα άνευ αποφρακτικών δυσλειτουργιών.
----------------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου