Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Φίλιπποι Καβάλας

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων - Φωτογραφία Ηρακλής Μήλας visitkavala.gr

Πανίσχυροι βασιλιάδες του αρχαιοελληνικού κόσμου, Ρωμαίοι στρατηγοί και χιλιάδες στρατιώτες, άφησαν τα ίχνη τους στον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων! Μοναδικά μνημεία, που διασώζονται μέχρι σήμερα, μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία των Φιλίππων.

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων - Φωτογραφία Ηρακλής Μήλας visitkavala.gr

Η περιοχή των Φιλίππων κατοικείται τουλάχιστον από αυτόχθονες από την νεολιθική εποχή αδιαλείπτως. Η Αρχαία πόλη των Φιλίππων υπήρξε αρχικά (-360) αποικία των Θασίων, με το όνομα Κρηνίδες, σύντομα όμως κατακτήθηκε από τον πανίσχυρο τότε Φίλιππο Β΄, βασιλιά της Μακεδονίας, ο οποίος οχύρωσε την πόλη και της έδωσε το όνομά του. 

Καλλιτέχνης (επάνω εικόνας): Balage Balogh 

Στα ελληνιστικά χρόνια η πόλη απέκτησε το τείχος της, το θέατρο, δημόσια οικοδομήματα και ιδιωτικές κατοικίες. Αναμφισβήτητα, το πιο εντυπωσιακό κτίσμα της εποχής αυτής, παρά τις αλλαγές που υπέστη ανά τους αιώνες, είναι το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, το οποίο κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί παραστάσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων. Τον -2ο αιώνα. η διέλευση της Εγνατίας Οδού μέσα από τους Φιλίππους, ενός από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς και εμπορικούς δρόμους του Αρχαίου κόσμου, μετέτρεψε την πόλη σε σημείο αναφοράς της περιοχής.

Η πόλη αρχίζει να εγκαταλείπεται στις αρχές του 7ου αι. Μετά τις σλαβικές εισβολές, την πανούκλα του Ιουστινιανού και έναν καταστροφικό σεισμό γύρω στο 619, μειώθηκε σε λίγο περισσότερο από ένα χωριό.

Επιζεί στα βυζαντινά χρόνια, ως οχυρό φρούριο, ενώ η ερήμωσή των Φιλίππων ολοκληρώνεται με την τουρκική κατάκτηση στα τέλη του 14ου αιώνα.
Σήμερα, τα ερείπια των Φιλίππων αποτελούν ένδειξη του αρχαίου παρελθόντος, με σημαντικά κατάλοιπα να προσελκύουν μελετητές και τουρίστες.

Πηγές: el.wikipedia.org , History Archeology and Art Works , visitkavala.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου