Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Αρποκράτης - Ο Θεός της Σιωπής

Εικόνα: Αρποκράτης, Ιερό Αιγυπτίων θεών Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό Μουσείο, αρ.ευρ.ΜΘ 844 3ος αι. http://odysseus.culture.gr

Είναι μια συννεφιασμένη μέρα του 1939 και ο αρχαιολόγος Χ. Μακαρόνας, βυθίζεται σε ένα μυστικό κόσμο. Βαδίζει επιφυλακτικά σε έναν υπόγειο στενό διάδρομο, ενώ η δέσμη φωτός που στέλνει ο φανός που κρατά, σκορπά ολόγυρα τερατώδεις σκιές οι οποίες τρεμοπαίζουν στους τοίχους, αρχίζοντας να χορεύουν γύρω του και να τον «κοροϊδεύουν». Αιγυπτιακά σύμβολα χαραγμένα στο δάπεδο, τον προειδοποιούν για τις κατάρες που πρόκειται να πέσουν επάνω του, αν συνεχίσει αυτή την υπόγεια διαδρομή. Δεν μπορούμε να ξέρουμε, τι θα μπορούσε να σκέφτονταν ένας αρχαιολόγος ο οποίος αναζητούσε στο χρόνο, αυτό που οι άλλοι έψαχναν στο χώρο. Ο διάδρομος τον οδήγησε στην είσοδο μιας κρύπτης. Όταν παραμερίστηκε η πόρτα, το φως του αποκάλυψε μια λευκή μορφή, μετρίου αναστήματος. Οπισθοχώρησε λίγο τρομαγμένος, σκεπτόμενος ίσως κάποιο φάντασμα-φρουρό του τόπου. Αμέσως όμως χαλάρωσε. Η μορφή ήταν ένα άγαλμα. Παρίστανε ένα γυμνό παιδί που στο αριστερό του χέρι κρατούσε ένα κέρας. Το βλέμμα του ήταν πολύ παράξενο και ύψωνε το δεξί του χέρι στα χείλη. Ο «εισβολέας» αρχαιολόγος, αναγνώρισε τη χαρακτηριστική χειρονομία που επιβάλλει τη σιωπή στους μυημένους. Ένιωσε ένα μικρό ρίγος, όταν συνειδητοποίησε, πως αυτός που έκανε αυτήν τη χειρονομία ήταν ο θεός Αρποκράτης! (εικ.)

Πηγή: Παναγιώτης Καμπάνης https://www.fractalart.gr/arpokratis/

---------------------------

Ο Αρποκράτης, παιδί του Όσιρη και Ίσιδος, λατρευόταν ως θεός της σιγής. Η παροιμία "σιγή Αρποκράτειος", ήταν συνηθέστατη στους Έλληνες. Παριστανόταν σε αγάλματα, ο Αρποκράτης, σαν νέος καθισμένος πάνω σ' ένα άνθος λωτού και έχοντας το δείκτη του δεξιού χεριού του στο στόμα σε ένδειξη αυστηρής σιγής.
Συμβολικά ως "νεανίας", για να διδάξουν ότι οι νέοι πρέπει να βλέπουν και να ακούν πολλά, να μαθαίνουν, να στοχάζονται, αλλά και να αυτοεπιβάλλουν απόλυτη σιγή στον εαυτό τους και αυτοσυγκράτηση και αποχή από κάθε υπερβολή.
Οι ένδοξοι πρόγονοί μας, οι Aρχαίοι Έλληνες δίδασκαν τη σιγή ως την ύψιστη Αρετή. 

-----------------------------------

Σαραπείον: Ο Aρχαίος ναός των Αιγυπτίων θεών κάτω από σύγχρονα κτίρια της Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου