Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Μητρόδωρος ο Χίος

Το να υποθέσουμε ότι η Γη είναι ο μόνος κατοικημένος κόσμος σε άπειρο διάστημα, είναι τόσο παράλογο όσο να το πιστεύεις σε ένα ολόκληρο χωράφι σπαρμένο με σιτάρι, μόνο ένας κόκκος θα φυτρώσει.

Μητρόδωρος ο Χίος

Οι κύριοι Έλληνες φιλόσοφοι οι οποίοι αναφέρθηκαν στην πολλαπλότητα των Κόσμων, είναι οι Αναξαγόρας, Αναξιμένης, Αναξίμανδρος, Ξενοφάνης, Ζήνων ο Ελεάτης, Θαλής, Δημόκριτος, Επίκουρος, Μητρόδωρος.

Ο Μητρόδωρος ο Χίος ήταν Έλληνας φιλόσοφος, που ανήκε στη σχολή του Δημόκριτου, και σημαντικός πρόδρομος του Επίκουρου.

Ο Μητρόδωρος ήταν μαθητής του Νέσσου της Χίου, ή όπως προτιμούν άλλες πηγές, του ίδιου του Δημόκριτου. Λέγεται ότι δίδαξε τον Διογένη το Σμυρναίο, ο οποίος με τη σειρά του ήταν δάσκαλος του Ανάξαρχου.

Ο Μητρόδωρος ήταν πλήρως σκεπτικιστής. Αποδεχόταν τη Δημοκρίτεια θεωρία των ατόμων και του κενού και της πληθώρας των κόσμων. Σύμφωνα με τον Κικέρωνα, είπε ότι, "Δεν ξέρουμε τίποτα, όχι, ούτε καν αν ξέρουμε ή όχι", και πίστευε ότι όλα είναι για κάθε άτομο μόνο αυτό που φαίνεται για εκείνο να είναι.

Η παρακάτω φράση αποδίδεται σε αυτόν και δείχνει ότι ο Μητρόδωρος είχε μια κοσμολογική φιλοσοφία που ήταν μπροστά από την εποχή του: "Το να υποθέσουμε ότι η Γη είναι ο μόνος κατοικημένος κόσμος σε άπειρο διάστημα είναι τόσο παράλογο όσο να το πιστεύεις σε ένα ολόκληρο χωράφι σπαρμένο με σιτάρι, μόνο ένας κόκκος θα φυτρώσει.".

Εν πόλει μήτε ως λέων ανατρέφου μήτε ως κώνωψ. Το μεν γαρ εκπατείται, το δε καιροφυλακτείται.

https://el.wikipedia.org

------------------------------------

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΑΙ ΖΩΗ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου