Τρίτη 28 Μαΐου 2024

«ΤΟ ΛΑΚΩΝΙΖΕΙΝ ΕΣΤΙ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ»

ΜΗ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΟΛΙΓΑ ΛΕΓΕ ΑΛΛΑ ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ ΠΟΛΛΑ  Δηλαδή: Ας μη λες λίγα με πολλά λόγια, αλλά πολλά, με λίγα λόγια . (Πυθαγόρας) .

Τα πολλά λόγια δεν είναι απόδειξη φρονιμάδας. (Θαλής ο Μιλήσιος) .

Στον σύντομο λόγο πολλά σοφά βρίσκονται. (Σοφοκλής)

Η ΛΑΚΩΝΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΧΩΣ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΗΛΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΛΟΓΟΣ

Ο Χείλων ο Λακεδαιμόνιος, ένας από τους επτά σοφούς του Aρχαίου Eλληνικού κόσμου, φέρεται να είπε: «ΤΟ ΛΑΚΩΝΙΖΕΙΝ ΕΣΤΙ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ». Είναι μια φράση, που δηλώνει τον καθ' όλα λιτό τρόπο ζωής και σκέψης στην αρχαία Σπάρτη. Το να μιλά κανείς σύντομα και περιεκτικά είναι μια φιλοσοφική στάση και άποψη ζωής.

Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείνφανερώνει την αξία της ουσιαστικής και επικεντρωμένης προσπάθειας που πρέπει να έχουμε στον λόγο μας και όχι στην περιφερειακή προσέγγιση που οδηγεί σε αδιέξοδα και συγχύσεις. Αποσκοπεί στην δημιουργία προβληματισμού και αναζήτησης και όχι στον εγκλωβισμό και στην εσωτερική ζωή χωρίς όραμα του ανθρώπου.

Η λακωνικότητα απαιτεί έντονή πνευματική δραστηριοποίηση, καθώς είναι αποτέλεσμα πνευματικού μόχθουΒοηθάει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και στην αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτωνΗ λακωνικότητα, δηλαδή ο σύντομος και περιεκτικός τρόπος ομιλίας, είναι μια αρετή, με σκοπό την αποφυγή της φλυαρίας, της επιφανειακής και ανούσιας αντιμετώπισης των πραγμάτων.

-------------------

Οι Αρχαίοι με το «λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν» δήλωναν πως το να μιλά κάποιος σύντομα και περιεκτικά είναι φιλοσοφική στάση και άποψη  ζωής. Το να μπορεί να εκφράζεται εύστοχα και απλά δηλώνει την πνευματική καλλιέργεια, καλή γνώση της γλώσσας αλλά και λιτότητα και ουσία, τόσο στον τρόπο σκέψης όσο και στον τρόπο ζωής.

Την χωρίς ωραιολογίες, σύντομη ομιλία καθιέρωσαν οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες και ήταν άρρηκτα συνυφασμένη με το γενικότερο τρόπο ζωής τους, χωρίς περιττά στοιχεία.

Άλλωστε, οι Σπαρτιάτες ως έμβλημά τους είχαν την πειθαρχία, αρετή η οποία επεκτάθηκε και  στον τρόπο έκφρασης. Το μέτρο, όμως, ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των Αρχαίων Ελλήνων, και στη ζωή και στην έκφραση, ενώ είναι γεγονός ότι συνολικότερα η Ελληνική Γλώσσα ήταν και είναι από τις πιο πλούσιες, μεστές και ακριβείς γλώσσες, με μια ξεχωριστή λέξη για κάθε νοηματική απόχρωση.

Η λακωνικότητα απορρέει από την ανάγκη του ατόμου να εκφραστεί με ακρίβεια, αποφεύγοντας τις απεραντολογίες και προϋποθέτει ικανότητα και στοχαστικότητα. Η λιτή και μεστή έκφραση  διευκολύνει την επικοινωνία και  γι’ αυτό βελτιώνει την ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων. Προσδίδει βαρύτητα στα λόγια, τα κάνει μεστά σε περιεχόμενο, προάγει, επομένως, τη σκέψη, καθιστώντας την επικοινωνία πιο σαφή, ουσιώδη και ειλικρινή.

Αντίθετα, ο εκτεταμένος και φλύαρος λόγος πολλές φορές συγκαλύπτει την αλήθεια  και δε βοηθά τους ανθρώπους να συναντηθούν, όπως στην περίπτωση των δημαγωγών και των λαοπλάνων. Για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιούνται κυρίως εντυπωσιακά σχήματα λόγου και ρητορικές εκφράσεις. 

Τα  πολλά λόγια κρύβουν παγίδες. Η λακωνικότητα είναι ο καθαρός και δίχως δυσάρεστες εκπλήξεις και απατηλές υποσχέσεις λόγος. Άρα, ο ρόλος της είναι παιδευτικός. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως η σοφία ατόμων και λαών αποκρυσταλλώνεται σε επιγράμματα και ακόμη, ό,τι η μνήμη του ανθρώπου επιλεκτικά διαφυλάσσει, είναι εκφρασμένο λακωνικά.

Του Δημήτρη Χριστόπουλου (απόσπασμα) Πηγή: http://www.systima.gr/

-------------------------

Ήταν παροιμιώδης η λεκτική λιτότητα των Σπαρτιατών, το "λακωνίζειν". Σε έναν εχθρό που τους απείλησε: "Αν κυριέψω την πόλη σας θα την ισοπεδώσω", απάντησαν : "Αν".

-----------------------------------------------

ΔΕΛΦΙΚΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΕΓΚΩΜΙΟ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΥΣ

1 σχόλιο:

Σείριος είπε...


Η ακράτεια λόγων και η εκστόμιση περιττών λόγων, προδίνουν κατώτερο χαρακτήρα, παραβλάπτουν το ήθος και ενοχλούν και ζημιώνουν τους άλλους.

Οι μισές απ' τις δυστυχίες της ανθρωπότητας οφείλονται στα περιττά λόγια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου