Κυριακή 5 Μαΐου 2024

ΚΟΣΜΟΙ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΕΙΩΜΟ!!!

Στο τέλος της ανάρτησης, ένα κλιπ από το Cosmos: Space Odyssey - Neil deGrasse Tyson

Δυστυχώς η αυτόματη μετάφραση στο βίντεο δεν είναι διαθέσιμη, γι' αυτό αναφέρω τις περιγραφές περιληπτικά.

Έτσι φαίνεται ο γαλαξίας μας στο υπέρυθρο φάσμα. Κάθε μοναδική κουκίδα, όχι μόνο η φωτεινές είναι και από ένα άστρο. Πόσοι αστέρες ή κόσμοι, πόσοι μοναδικοί τρόποι να έχουν ζωή; Που βρισκόμαστε εμείς;
--------------------------

Σε αυτή την εικόνα, σε αυτόν τον εξωτερικό βραχίονα όπου είναι ο κύκλος, εκεί κατοικούμε 30.000 έτη φωτός από το κέντρο του Γαλαξία.
------------------------------------

Αυτός είναι ο γαλαξίας της Ανδρομέδας ο γείτονας της διπλανής πόρτας. Ένας από τους χιλιάδες στο σύμπλεγμα της Παρθένου.

----------------------------

Σε αυτή την κλίμακα οποιαδήποτε αντικείμενο βλέπουμε ακόμη και μικρότερη των κουκίδων είναι και ένας γαλαξίας. Κάθε γαλαξίας περιέχει δισεκατομμύρια άστρα και αμέτρητους κόσμους, αλλά και έτσι ακόμη και το ίδιο το σύμπλεγμα της Παρθένου είναι ένα μικροσκοπικό κομμάτι του σύμπαντος.
--------------------------------

Αυτός είναι ο κόσμος στη μεγαλύτερη κλίμακα που γνωρίζουμε. Ένα δίκτυο εκατοντάδων δισεκατομμυρίων γαλαξιών και είναι η τελευταία γραμμή της κοσμικής μας διεύθυνσης προς το παρόν στο παρατηρήσιμο σύμπαν. Τι σημαίνει αυτό;
--------------------------------------

Ακόμη και για μας εδώ στο όχημα της φαντασίας υπάρχει ένα όριο στο πόσο μακριά μπορούμε να δούμε στο χωροχρόνο. Αυτό είναι ο κοσμικός ορίζοντας. Πέραν αυτού του ορίζοντα βρίσκονται μέρη του σύμπαντος τα οποία είναι υπερβολικά μακριά. Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος στην 13,8 δισ. ετών στην ιστορία του σύμπαντος, για το φως να μας φτάσει.
------------------------------------

Πολλοί υποπτευόμαστε ότι όλο, μα όλοι αυτοί οι κόσμοι τα άστρα οι γαλαξίες και τά συμπλέγματα μέσα στο παρατηρήσιμο σύμπαν, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μιά μικρή φούσκα σε ένα απέραντο ωκεανό άλλων συμπάντων... Ένα πολυσύμπαν. Σύμπαν μέσα σε σύμπαν. Κόσμοι δίχως τελειωμό!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου