Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

ΣΕΛΗΝΗ & ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑΣ – ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

Φωτογραφική σύνθεση με τη Σελήνη στον ουρανό σε σύγκριση με τον Γαλαξία της Ανδρομέδας.  Image Credit Tom Buckley-Houston 

Τόσο μεγάλος θα φαινόταν ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας αν ήταν αρκετά φωτεινός, το φαινόμενο μέγεθος του γαλαξία στην εικόνα είναι σωστό!

Ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι ένας από τους τρεις γαλαξίες που είναι ορατοί με γυμνό μάτι και ο μοναδικός για το Βόρειο Ημισφαίριο (οι άλλοι δύο είναι τα Νέφη του Μαγγελάνου). Για να τον δούμε με γυμνό μάτι πρέπει να βρεθούμε σε σκοτεινό μέρος και να γνωρίζουμε που να κοιτάξουμε. Τότε θα διακρίνουμε μια μικρή θολούρα στον ουρανό. Είναι πολύ εύκολο να τον εντοπίσουμε με κιάλια και με ένα μικρό τηλεσκόπιο ο γαλαξίας γεμίζει την εικόνα στο προσοφθάλμιο.

Μα η εικόνα που βλέπουμε δεν είναι παρά ο φωτεινός πυρήνας του γαλαξία. Η Ανδρομέδα, όπως και ο γαλαξίας μας, διαθέτει σπειροειδείς βραχίονες που εκτείνονται σε μεγάλη απόσταση από τον πυρήνα. Το φαινόμενο μέγεθος του Γαλαξία της Ανδρομέδας είναι περί τις 3 μοίρες στον ουρανό.

Για σύγκριση η Σελήνη έχει φαινόμενο μέγεθος 0,5 μοίρα, δηλαδή ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι έξι φορές μεγαλύτερος στον ουρανό, περίπου όπως αποτυπώνεται στη φωτογραφία.

O Γαλαξίας της Ανδρομέδας δεν είναι τόσο φωτεινός ώστε να είναι πραγματική η φωτογραφία, πρόκειται για σύνθεση δύο φωτογραφιών.

Μα η ανωτέρω εικόνα είναι εκπληκτική για να αντιληφθούμε το μέγεθος του Γαλαξία της Ανδρομέδας. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι απέχει από εμάς 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός – 25 πεντάκις εκατομμύρια χιλιόμετρα! Η έκταση του είναι περί τα 220.000 έτη φωτός (για σύγκριση η διάμετρος του Γαλαξία μας είναι περί τα 100.000 έτη φωτός), οπότε ακόμη και από αυτή την τρομακτική απόσταση η εικόνα του καταλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι στον ουρανό.

Η Σελήνη αντίστοιχα είναι μόλις περί τα 3.500 χιλιόμετρα σε διάμετρο, μα βρίσκεται μόνο 400.000 χιλιόμετρα μακριά μας.

Η εικόνα του Tom Buckley-Houston αποτελεί σύνθεση των δύο παρακάτω φωτογραφιών.

Η πραγματική φωτογραφία που απεικονίζει τη Σελήνη, τον Ερμή (κέντρο) και την Αφροδίτη (κάτω δεξιά). Image credit: Stephen Rahn

Και ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας στο υπεριώδες μήκος κύματος. Image credit: NASA/JPL-Caltech

Βέβαια καθώς η ανωτέρω λήψη του γαλαξία είναι στο υπεριώδες μήκος κύματος που είναι αόρατο στα μάτια μας, δεν θα βλέπαμε ακριβώς έτσι την Ανδρομέδα. Μα και οι εικόνες στο ορατό μήκος κύματος, όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία του Theofanis Matsopoulos – Visual Artist, είναι παρόμοιες και αρκετά κοντά στην αρχική φωτογραφική σύνθεση.

https://planetariumotg.gr/

-------------------------------------

Ένα μεγάλο μέρος της ύλης από την οποία αποτελούμαστε προέρχεται από άλλους γαλαξίες!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου