Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΣΕΡΡΩΝ

Αν επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη στο χώρο της Μακεδονίας, μετά την εύρεση των βασιλικών τάφων της Βεργίνας το 1997 από τον Μανόλη Ανδρόνικο, που θα προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση.
Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει πάρει… «φωτιά» στο λόφο «Καστά» της Αμφίπολης Σερρών, αναζητώντας να φέρει στο φως τους τάφους της Ρωξάνης, συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του γιού τους Αλέξανδρου Δ’.
Ήδη, η αποκάλυψη κυκλικού περίβολου, με περίμετρο μισό χιλιόμετρο (500 μ) και διάμετρο 160 μ από λεπτόκοκκο μάρμαρο Θάσου, υποδηλώνει σπουδαίες ανακαλύψεις.
«Δεν έχει βρεθεί πουθενά ανάλογος περίβολος. Ούτε στη Βεργίνα ούτε στις Αιγές. Περικλείει σίγουρα σημαντικά ταφικά μνημεία, στα οποία σκοπεύουμε να φτάσουμε. Χρονολογείται στην περίοδο της δολοφονίας της Ρωξάνης (-311). Το είδος της επεξεργασίας και της τεχνικής στα μάρμαρα του περιβόλου, που φτάνουν σε ύψος τα τρία μέτρα, καθώς και άλλα ευρήματα μας παραπέμπουν στην εποχή κατασκευής του. Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό» δήλωσε στην ΕΤ3 η αρχαιολόγος που ανέσκαψε την περιοχή, Κατερίνα Περιστέρη.

1 σχόλιο:

Σείριος είπε...

Η Ελληνίδα Μάνα Γη, είναι αστείρευτη γιατί τεράστια μοναδική και ατελείωτη είναι η ιστορία της. Κρύβει στα σπλάχνα της αυτά που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού σε αυτόν εδώ τον πλανήτη… κρύβει και απαντήσεις που όταν φανερώνονται γίνονται ραπίσματα που καταρρίπτουν σαν πύργους από τραπουλόχαρτα τα ανιστόρητα κατασκευάσματα…

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου