Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Ο ΧΡΗΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ ΤΥΑΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΘΜΟ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

XXIV. Επισκέφτηκε όλα τα Ελληνικά ιερά, της Δωδώνης, των Δελφών, το μαντείο στις Αβες, πήγε στα μαντεία του Αμφιάραου και του Τροφώνιου και ανέβηκε στον Ελικώνα, την έδρα των Μουσών. Όταν πήγαινε στα ιερά και έδινε συμβουλές, τον συντρόφευαν οι ιερείς και τον ακολούθησαν οι οπαδοί. Την εποχή των Ολυμπιακών αγώνων τον κάλεσαν οι Ηλείοι να συμμετάσχει και τους απάντησε: «Μου φαίνεται πως υποτιμάτε τη δόξα των Ολυμπιάδων με το να προσκαλείτε με πρεσβείες τους επισκέπτες σας».
Όταν έφτασε κοντά στον Ισθμό, είπε: «Αυτή η λωρίδα της στεριάς θα κοπεί ή μάλλον όχι». Αυτό ήταν πρόβλεψη για το άνοιγμα του Ισθμού που έγινε λίγο αργότερα, όταν μετά από επτά χρόνια το σκέφτηκε ο Νέρων. Αυτός εγκατέλειψε το παλάτι του και ήρθε στην Ελλάδα για να θέσει τον εαυτό του υπό τις εντολές του κήρυκα στα Ολύμπια και στα Πύθια.
Κέρδισε μια νίκη και στον Ισθμό. Οι νίκες του έγιναν στους αγώνες της κιθάρας και των κηρύκων. Ακόμα κέρδισε σε τραγικούς αγώνες στην Ολυμπία. Τότε , λένε, του ήρθε και η πρωτοφανής ιδέα της διάνοιξης του Ισθμού για να περνούν τα καράβια από εκεί και να ενωθεί το Αιγαίο με την Αδριατική, έτσι ώστε να μην περιπλέουν τα καράβια τον Μαλέα. Έτσι τα περισσότερα πλοία θα μπορούσαν να περάσουν από το κανάλι αυτό, συντομεύοντας το ταξίδι τους κι αποφεύγοντας τον κύκλο.
Πώς όμως επιβεβαιώθηκε το τέλος του χρησμού του Απολλώνιου; Το έργο άρχισε από το Λέχαιο και, όταν το σκάψιμο είχε προχωρήσει περίπου τέσσερα στάδια, ο Νέρων το σταμάτησε γιατί, κατά μία άποψη, του εξήγησαν οι Αιγύπτιοι φιλόσοφοι τη φύση της θάλασσας και του είπαν ότι το πέλαγος πάνω από το Λέχαιο θα ξεχειλίσει και θα αφανιστεί η Αίγινα.
Σύμφωνα με άλλη άποψη, το έργο σταμάτησε γιατί ο Νέρων φοβήθηκε συνωμοσίες εναντίον της εξουσίας του.
Έτσι εξηγούνται τα λόγια του Απολλώνιου, ότι «θα κοπεί και δεν θα κοπεί».
ΦΙΛΟΣΤΡΑΤΟΣ - ΤΑ ΕΣ ΤΟΝ ΤΥΑΝΕΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΝ Δ'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου