Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΔΩΡΑ - Η ΥΠΕΡΟΨΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ

Μερικοί  από τους νεωτερισμούς που εφάρμοσαν ό Ιουστινιανός και ή Θεοδώρα στη λειτουργία τού κράτους είναι και οι ακόλουθοι: τον παλιό καιρό, όταν οι συγκλητικοί παρουσιαζόταν στον αυτοκράτορα, υπήρχε έθιμο να εκφράζουν το σεβασμό τους με τον έξης τρόπο: ένας άνδρας από την τάξη των πατρικίων τον χαιρετούσε φέρνοντας το χέρι στο δεξιό μέρος τού στήθους του.
Ό αυτοκράτορας τον φιλούσε στο κεφάλι κι ύστερα τού επέτρεπε να αποσυρθεί·
Όλοι οι υπόλοιποι έκλιναν το δεξιό γόνατο μπροστά στον αυτοκράτορα και αποχωρούσαν.
Κανένα έθιμο δεν υπήρχε για τιμητικό χαιρετισμό προς την αυτοκράτειρα.
Στην περίπτωση όμως τού Ιουστινιανού και της Θεοδώρας όσοι γίνονταν δεκτοί από αυτούς -όχι μόνοι οι συγκλητικοί, αλλά ακόμη κι εκείνοι που ανήκαν στην τάξη των πατρικίων- έπεφταν αμέσως καταγής με το πρόσωπο στο δάπεδο, τέντωναν χέρια και πόδια όσο πιο πολύ μπορούσαν, άγγιζαν με τα χείλη τους το ένα πόδι τού καθενός τους κι ύστερα σηκώνονταν όρθιοι.
Γιατί και ή Θεοδώρα επίσης επέμενε να της απονέμεται αυτή ή τιμή και μάλιστα είχε το θράσος να δέχεται τους πρέσβεις των Περσών και των άλλων βαρβάρων και να τους προσφέρει χρηματικά δώρα λες και ή Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν δικό της κτήμα, πράγμα που ποτέ δεν είχε ξανασυμβεί από καταβολής κόσμου .
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ - ΑΠΟΚΡΗΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 180 [30. 25-31]
----------------------------------
Η ιστορία του «Δημητράκη» από την βραβευμένη ταινία ντοκιμαντέρ του Θοδωρή Μαραγκού «Black μπεεε».
Η ταινία-οδοιπορικό του Θόδωρου Μαραγκού, κέρδισε το Δεύτερο Κρατικό Βραβείο Τεκμηρίωσης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2005. Η προβολή της όμως στους κινηματογράφους υποβαθμίστηκε και στην ουσία υπονομεύτηκε, καθώς ήταν αρκετά «ενοχλητική»... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου