Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Η ΔΙΠΛΗ ΚΑΙ Η ΣΟΦΙΣΤΙΚΗ ΑΓΝΟΙΑ

Αυτό που μας διδάσκει ο Πρόκλος είναι ότι υπάρχει η κατάσταση της ΑΠΛΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ, στην οποία βρισκόμαστε όταν δεν γνωρίζουμε κάτι, υπάρχει όμως  και μία δεύτερη, δυστυχώς πολύ σοβαρότερη κατάσταση την οποία σπανίως αντιλαμβανόμαστε και η οποία ονομάζεται ΔΙΠΛΗ ΑΓΝΟΙΑ.
Η ΔΙΠΛΗ ΑΓΝΟΙΑ θεωρείται ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ, διότι σ’ αυτήν βρισκόμαστε όταν, ενώ δεν γνωρίζουμε κάτι, δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ότι δεν το γνωρίζουμε! Η Διπλή Άγνοια περιγράφει την πολύ άσχημη ψυχική κατάσταση την οποία βιώνουμε ενώ είμαστε πλήρως πεπεισμένοι ότι αυτό το οποίο εμείς κάνουμε είναι το σωστό, ενώ στην πραγματικότητα οι απόψεις μας είναι εντελώς λανθασμένες! ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ!
Η ΣΟΦΙΣΤΙΚΗ, είναι η άγνοια εκείνη όπου κανείς αγνοεί κάτι, αλλά προσπαθεί με διάφορες εικασίες, ανεξέταστες γνώμες και αυθαίρετα συμπεράσματα να καλύψει την άγνοιά του. Η διάκριση αυτή αντιστοιχεί σε ανθρώπινους τύπους, που αναπτύσσουν ανάλογα γνωρίσματα μέσα στην κοινωνία.
Χωρίς τα κάθε είδους δογματικά δεσμά που εγκλωβίζουν το πνεύμα, με κριτική, λογική και η φιλοσοφική σκέψη, απέναντι σε κάθε «έτοιμη τροφή» που μας σερβίρουν (ειδικά όταν κάποιες… επαναλαμβάνονται συνεχώς….), με την  μελέτη των Αρχαίων κλασσικών και την επιστροφή στις ρίζες μας, θα ξαναβρούμε την χαμένη μας ταυτότητα.
Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να είμαστε «άλλοι».
Διότι αν καταστρέψεις την συλλογική μνήμη και τις παραδόσεις ενός λαού, δεν χρειάζεται να τον εξαλείψεις σωματικώς.
Είναι ήδη ένας άλλος λαός.
Και αν δεν κάνει τίποτα ο καθένας για να το σταματήσει αυτό και τίποτα για να προστατεύσει την εθνική του ταυτότητα και απ’ την άλλη συνηγορεί και ο ίδιος σε τέτοιες παρεμβάσεις, τότε μάλλον ήδη έχει γίνει άλλος, ή θέλει να είναι άλλος  λαός!  
Πριν εκατό χρόνια ο Περικλής Γιαννόπουλος έλεγε (που θα έλεγε και σήμερα): «ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΥΤΕ ΑΥΤΗ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΣ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΕΙΣΘΕ ΣΕΙΣ, ΚΑΙ Η ΦΥΣΙΚΗ ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΣΘΕ ΆΛΛΟΙ. ΤO ΚΑΚΟΝ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΑΤΑΤΡΩΓΕΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΥΤΕΡΟΝ ΑΠΟ  Ο,ΤΙ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΘΗ, Η ΤΩΡΙΝΗ ΑΜΑΘΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου