Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

ΤΟ ΤΕΘΡΙΠΠΟ ΤΟΥ ΛΥΣΙΠΟΥ, ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΑ «ΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ» ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ…

Τα χάλκινα άλογα του Λυσίππου, που κατέληξαν να είναι γνωστά με το όνομα του κλεπταποδόχου «άλογα του Αγίου Μάρκου»…
Πρόκειται για ένα χάλκινο σύνολο τεσσάρων αλόγων, ένα ελληνικό έργο τέχνης, του Έλληνα γλύπτη Λυσσίππου ο οποίος εργάσθηκε για τον Μέγα Αλέξανδρο.
Λέγεται ότι αρχικά κοσμούσαν το νησί της Χίου, αλλά υπάρχει και η υπόθεση ότι δημιουργήθηκαν ως αφιέρωση των Ροδίων στους Δελφούς για πολεμική νίκη τους.
Κλέφτηκαν γύρω στο 330 από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο, ο οποίος τα έβαλε με υπερηφάνεια στην νέα πρωτεύουσά του, την Κωνσταντινούπολη, στην θριαμβευτική πύλη, που οδηγούσε στον Ιππόδρομο.
Το 1204 ξανα-κλέφθηκαν από τον Doge Enrico Dandolo, στην Δ΄ Σταυροφορία! Ο Dandolo τα έβαλε στην βεράντα της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου στην Βενετία, όπου έμειναν μέχρι το 1797.
Τότε ήταν η σειρά του Ναπολέοντα για να τα… ξανα-χτυπήσει. Τα τοποθέτησε επάνω στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι! Κάποια στιγμή, ο Ναπολέων διέταξε να λειωθούν για να γίνουν… μπάλες για κανόνια, αλλά το χυτήριο… αρνήθηκε διότι τα άλογα ήταν κατασκευασμένα από… «λάθος» κράμα! Οι κατακτητές-σύμμαχοι τα έστειλαν πίσω στην Βενετία μετά την πτώση του Ναπολέοντα το 1815. Σήμερα εξακολουθούν να ευρίσκονται στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στην Βενετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου