Ας δούμε τι σημαίνουν οι λέξεις αυτές. Ελληνικό λεξικό, Τεγόπουλου Φυτράκη, Προγονολατρεία: «Λατρεία των προγόνων απόδοση θρησκευτικών τιμών στους προγόνους».
Κατ’ αρχάς η προγονολατρεία ήταν συνυφασμένη με την ζωή των προγόνων μας. Η αγάπη για τους γονείς είναι ουσιώδης για τον άνθρωπο. «Γονείς Τίμα» λέει ο Πυθαγόρας στα Χρυσά του Έπη. Και το ίδιο προστάζουν και τα Δελφικά Παραγγέλματα. Και οι γονείς αυτοί, μετά τον θάνατο τους, γίνονται ένα είδος Αγαθών Δαιμόνων για τον καθέναν από μας, που μας προστατεύουν και μας συμπαρίστανται μυστικά.
Και τους αποδίδουμε λατρεία χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Γιατί τι άλλο από λατρεία είναι οι επισκέψεις μας στους τάφους τους, η διατήρηση της ανάμνησης τους, οι εικόνες τους και το ότι προσφέρουμε κάτι φαγώσιμο στην μνήμη τους, από τον νεκρόδειπνο μέχρι τα λεγόμενα ψυχοσάββατα.
Και πάλι αλλοίμονο αν δεν το κάνουμε. Αλλοίμονο με όλη τη σημασία της λέξεως. Αλλοίμονο ως επιφώνημα πόνου, για επερχόμενο κίνδυνο ή απειλή.
Και που λέγετε απαξιωτικά για οποιονδήποτε υπερασπίζεται την εθνική του αξιοπρέπεια.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΕΡΗ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΜΝΗΜΗ.
«Διότι αυτοί οι πρόγονοι», λέει ο Επιτάφιος, «ζώντας σ αυτή τη χώρα οι ίδιοι πάντα, η μία γενιά ύστερα από την άλλη…» η φράση αυτή είναι ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα υπέρ της αυτοχθονίας των Ελλήνων και μια «μαχαιριά στην καρδιά» κάθε εθνομηδενιστή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου