Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Ο ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΣΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΟΥ ΤΡΟΦΩΝΙΟΥ

Πηγή εικόνας: https://unsplash.com
Ο Απολλώνιος τους ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επισκεφτεί το μαντείο του Τροφώνιου στη Λιβαδειά.
Η πορεία του προς τη Βοιωτία έμοιαζε περισσότερο με θρίαμβο, γιατί σε όλη τη διαδρομή ο κόσμος έτρεχε να τον ιδεί και να τον θαυμάσει.
Στο μαντείο του Τροφωνίου οι χρησμοί δεν δινόταν από τους ιερείς αλλά από τον ίδιο τον Τροφώνιο σε όσους έμπαιναν μέσα στο χάσμα. Όποιος έβγαινε ζωντανός από το Τροφώνιο Άντρο, δεν ξαναγελούσε ποτέ στη ζωή, από αυτά που έβλεπε.
Οι ιερείς δεν του επέτρεψαν να μπει στο χάσμα λέγοντας ότι οι μέρες είναι αποφράδες και μιαρές. Το απόγευμα ο Απολλώνιος πήγε στην είσοδο του χάσματος, αφήρεσε τέσσαρες οβελίσκους, που συγκρατούσαν την είσοδο και κατέβηκε μέσα σε αυτό.
Ο Τροφώνιος ευχαριστήθηκε τόσο πολύ από τη συμπεριφορά του Απολλώνιου ώστε εμφανίστηκε ο ίδιος στους ιερείς και τους επέπληξε για την ασέβειά τους προς τον Τυανέα. Μάλιστα τους έδωσε εντολή να μεταβούν στην Αυλίδα, γιατί εκεί θα αναδυόταν από τη γη ο Απολλώνιος κατά τρόπον πιο θαυμαστό από ότι είχε συμβεί με κάθε άλλον.
Πραγματικά μετά από επτά μέρες ο Απολλώνιος φάνηκε στην Αυλίδα, κρατώντας στα χέρια του ένα βιβλίο που περιείχε τις φιλοσοφικές αρχές του Πυθαγόρα. Το βιβλίο τούτο, γράφει ο Φιλόστρατος, σώζεται στη βιβλιοθήκη των ανακτόρων του Αντιουμ (Adium). Είχε σταλεί στον αυτοκράτορα Αδριανό, μαζί με μερικές επιστολές του Απολλώνιου.
ΠΗΓΗ: Γεράσιμος Καλογεράκης “Απολλώνιος Τυανεύς, Θεός στη Γη”, σελ. 92, εκδ. Δίον 
--------------------
Η παρούσα ανάρτηση καθώς και οι αναρτήσεις Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ ΤΥΑΝΕΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΔΕΣΜΩΤΗΡΙΟΥ και Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ήταν ένα μικρό αφιέρωμα στον Μέγα Μύστη Απολλώνιο Τυανέα, τον οποίον πρέπει να γνωρίσουν όλοι οι Έλληνες. Περισσότερα στην πηγή.
Το βιβλίο περιγράφει την ιστορία του Απολλώνιου, του ιδανικού θείου ανδρός, του φορέα της θεϊκής σοφίας, του εκφραστή της αποκάλυψης του θεού, του θρησκευτικού μεταρρυθμιστή, του κοινωνικού αναμορφωτή, του θαυματουργού, του ημίθεου, του ιεροφάντη του Ασκληπιού, που σαν υποδειγματικός ασκητής απείχε των αφροδισίων. Ο Απολλώνιος αργότερα θα χαρακτηριστεί "Χριστός των παγανιστών" από την εκκλησία.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας στην αρχή του βιβλίου του, οι ύβρεις και οι συκοφαντίες της εκκλησίας κατά του Απολλώνιου του επέβαλαν την ηθική υποχρέωση να ορίσει τον εαυτό του αυτεπαγγέλτως, συνήγορο υπερασπίσεως του Απολλώνιου, κάτι που δεν έκανε κανένας Έλληνας μέχρι σήμερα, επί χίλια εφτακόσια χρόνια. https://www.ebooks.gr/
-------------------
Βρείτε περισσότερες αναρτήσεις για τον Απολλώνιο Τυανέα, πληκτρολογώντας ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ στην εφαρμογή, Αναζήτηση στο ιστολόγιο .
Και βέβαια προτείνεται η ανάγνωση και η μελέτη της Αρχαίας πηγής, «Τα ες τον Τυανέα Απολλώνιον» – Σύγγραμμα του Φλάβιου Φιλόστρατου.
------------------
Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου