Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο ναός του Δία στην Ολυμπία
Πηγή εικόνας: https://www.patrisnews.com/
Μόλις ξημέρωσε, ο Δημήτριος τον ρώτησε, τι θα κάνει γιατί του φάνηκε ότι άκουσε ποδοβολητά αλόγων, από ιππείς και νόμισε πως ερχόταν να συλλάβουν τον Απολλώνιο. 
Ο Απολλώνιος απάντησε: «Ούτε εκείνος ούτε κανένας άλλος δεν μπορεί να με καταδιώξει ή να με συλλάβει• εγώ μόνος μου θα ταξιδέψω στην Ελλάδα».
Ο Δημήτριος του απάντησε πως αυτό είναι ένα επικίνδυνο ταξίδι, γιατί η τοποθεσία είναι εκτεθειμένη και ανοικτή, και από αυτόν, που δεν μπορείς να ξεφύγεις κρυφά, πως θα μπορέσεις να του διαφύγεις φανερά;
Ο Απολλώνιος είπε: «Δεν χρειάζεται να διαφύγω της προσοχής του, γιατί αν νομίζεις ότι ολόκληρη η γη είναι του τυράννου, είναι προτιμότερο να πεθάνει κάποιος φανερά παρά να ζει κρυμμένος στο σκοτάδι».
Από τη Δικαιαρχία με τον Δάμη απέπλευσαν στην Ελλάδα, αποβιβάστηκαν στις εκβολές του Αλφειού ποταμού και από εκεί ανέβηκαν στην Ολυμπία, όπου διέμεναν μέσα στο ιερό του ναού.
Η άφιξή του διαδόθηκε πολύ γρήγορα από στόμα σε στόμα και από πόλη σε πόλη, με αποτέλεσμα, να προκληθεί μεγάλη κοσμοσυρροή στην Ολυμπία, γιατί οι Έλληνες τον θαύμαζαν και ήθελαν να τον δουν. Ήταν τόσο μεγάλο το πλήθος που «Ούτε σε καμιά Ολυμπιάδα είχε συγκεντρωθεί τόσος πολύς κόσμος από όλη την Ελλάδα, όσο τώρα για να ιδεί τον Απολλώνιο, γιατί το θεωρούσαν ντροπή να μην έχουν ακούσει ποτέ τη διδασκαλία του».
Ο Απολλώνιος για σαράντα μέρες μιλούσε και συνομιλούσε με τον κόσμο και αυτοί τον τιμούσαν και τον θαύμαζαν, τόσο, που άγγιζε τα όρια της λατρείας.
Τον θεωρούσαν άνδρα θεϊκό γιατί είχε διαρρεύσει στο μεταξύ ο θαυματουργικός τρόπος της σωτηρίας του από το δικαστήριο.

ΠΗΓΗ: Γεράσιμος Καλογεράκης “Απολλώνιος Τυανεύς, Θεός στη Γη”, σελ. 90 – 91, εκδ. Δίον 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου