Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ «ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ» - ΣΤΟΡΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Συγκίνηση προσφέρουν μέχρι σήμερα οι Pobladores Griegos

Η Ισπανία ανέκαθεν υπήρξε αγαπημένος προορισμός των Ελλήνων από τα Αρχαία κιόλας χρόνια.

Ο Ηρακλής πρώτα – πρώτα είχε εκστρατεύσει εκεί, γεγονός που πιστοποιείται από τον Φάρο του στην σημερινή Κορούνια, από το όνομα «Πυρηναϊκή», το οποίο απεδόθη στην χερσόνησο από τον ίδιο προς τιμήν της γυναίκας του Πυρήνας αλλά και από χιλιάδες ακόμη πόλεις που ιδρύθηκαν από εκείνον.
Ο γιος του Ηρακλή, επιπλέον, ονομαζόταν Ίβηρας και θεωρούνταν γενάρχης της Ιβηρίας!

Χαρακτηριστική της παρουσίας του μεγάλου αυτού ήρωα στην εν λόγω περιοχή είναι και η ονομασία της σημερινής Διώρυγας του Γιβραλτάρ, που παλαιότερα έφερε το όνομα «Ηράκλειες Στήλες»!

Στην Ισπανία υπάρχει σήμερα μία πόλη που ονομάζεται Έλτσε. Στην Αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Ελίκη.

Σήμερα, εκεί υπάρχει ο σύλλογος «Pobladores Griegos» που έχει ως σκοπό του την διατήρηση των πολιτισμών που πέρασαν από την πόλη Έλτσε δηλαδή των Ελλήνων, καθώς το Έλτσε, δηλαδή την Ελίκη, την ίδρυσαν Φωκαείς της Μασσαλίας. Με την πάροδο του χρόνου στον ελληνικό πληθυσμό της πόλης εντάχθηκαν και οι εντόπιοι Ίβηρες.

Οι Polbadores Griegos είναι υπερήφανοι για την ελληνική καταγωγή τους και προσπαθούν να την διατηρούν μα κάθε τρόπο, όπως το να βαφτίζουν με ελληνικά ονόματα τα παιδιά τους. Κάθε χρόνο, εορτάζουν την ελληνική εβδομάδα που περιλαμβάνει την τυπική ζωή μιας αρχαίας ελληνικής πόλης: Ραψωδίες, θέατρα, χορός, πυρσοί, παρελάσεις οπλιτών, αμφορείς, αρχαία νομίσματα, κτερίσματα, χιτώνες, περικνημίδες και λόγος ομηρικός. Παράλληλα τιμούν με θρησκευτικές παραστάσεις την Κοίμηση της Θεοτόκου κάθε 15η Αυγούστου.

Δείτε ένα ιστορικό-συλλεκτικό βίντεο για την Ελίκη. Στο 6:18 του βίντεο, οι Έλληνες που ζουν εκεί υποδέχτηκαν τον τότε πρέσβη της Ελλάδας με συγκίνηση κραυγάζοντας «Ζήτω η Ελλάδα»:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου