Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

ΑΝΟΙΞΑΝ ΔΙΑΥΛΟ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΝΗΣΙ

8. Η Λευκάδα στα αρχαία χρόνια ήταν χερσόνησος της γης των Ακαρνάνων. Ο ποιητής την αποκαλεί ακτή της στερεάς- στερεά αποκαλεί την απέναντι ακτή από την Ιθάκη και την Κεφαλληνία. Πρόκειται για την Ακαρνανία όταν, λοιπόν, αναφέρεται σε «ακτή της στερεάς», πρέπει να δεχτούμε ότι εννοεί «ακτή της Ακαρνανίας». 

Στη Λευκάδα ανήκε όχι μόνο η Νήρικος, αυτή που ο Λαέρτης λέει ότι κατέκτησε.

«Να, πήρα τη Νήρικο, καλοχτισμένη πόλη,

στην ακτή της στερεάς, όταν κυβερνούσα Κεφαλλήνες»,

αλλά κι αυτές που αναφέρει στον Κατάλογο ζούσανε στην Κροκύλεια και στην τραχιά Αιγίλιπα.

Οι Κορίνθιοι, που στάλθηκαν από τον Κύψελο και τον Γόργο‚ κατέκτησαν την ακτή κι έφτασαν στον Αμβρακικό κόλπο. Χτίστηκε τότε η Αμβρακία και το Ανακτόριο - άνοιξαν δίαυλο στη χερσόνησο και έκαναν τη Λευκάδα νησί. Μετέφεραν τη Νήρικο στο μέρος που ήταν κάποτε ισθμός και τώρα πορθμός, ενωμένος με γέφυρα από στεριά σε στεριά, και τη μετονόμασαν Λευκάδα, από το όνομα, καθώς νομίζω, τον Λευκάτα• είναι ένας βράχος κάτασπρος, μπροστά στη Λευκάδα στο πέλαγος και μπροστά στην Κεφαλληνία από εκεί, λοιπόν, και το όνομα.

Περιέχει το ιερό του Απόλλωνα Λευκάτα κι επίσης το Άλμα, που πιστεύεται ότι σταματάει τον καημό της αγάπης·

Εκεί που βρέθηκε πρώτα η Σαπφώ, λέει ο Μένανδρος.

Αυτός που έγραψε την Αλκμαιωνίδα λέει ότι ο Ικάριος, ο πατέρας της Πηνελόπης, είχε δύο γιους, τον Αλυζέα και τον Λευκάδιο, κι αυτοί κυβέρνησαν την Ακαρνανία μαζί με τον πατέρα τους. Ο Έφορος πιστεύει πως οι πόλεις ονομάστηκαν από αυτούς. Κεφαλλήνες σήμερα ονομάζουν τους κατοίκους τον νησιού της Κεφαλληνίας. Ο Όμηρος εννοεί όλους όσους ήταν υπό τον Οδυσσέα• ανάμεσά τους και οι Ακαρνάνες λέει:

Ο Οδυσσέας κυβερνούσε τους Κεφαλλήνες, που κατοικούσαν Ιθάκη και Νήριτο.

ΣΤΡΑΒΩΝ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ - ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΑΚΤΟΣ – ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
-------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου