Κυριακή 3 Απριλίου 2022

ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ (ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ)

Αν μπορούσε κανείς να νιώσει σ' όλη της την αξία αυτή την αρχή, ότι δηλαδή πρώτα όλοι έχουμε δημιουργηθεί από τον θεό, και ότι ο θεός είναι πατέρας και των ανθρώπων και των θεών, νομίζω ότι δεν θα σκεφτεί για τον εαυτό του τίποτε ταπεινό ούτε ευτελές. 

Αν, βέβαια, σε υιοθετήσει ο Καίσαρας, κανείς δεν θα αντέξει την έπαρσή σου. Αν, όμως, μάθεις ότι είσαι γιος του Δία, δεν θα το πάρεις πάνω σου;

Τώρα, βέβαια, δεν το κάνουμε, αλλά, επειδή δύο στοιχεία έχουν αναμιχθεί στη δημιουργία μας, από τη μια το σώμα, που είναι το κοινό σημείο με τα ζώα, κι από την άλλη ο λόγος και η ευφυΐα, που είναι το κοινό σημείο με τους θεούς, άλλοι ρέπουν προς εκείνη τη συγγένεια, την ατυχή και θνησιγενή, και λίγοι προς τη θεϊκή και καλότυχη.

Επειδή, λοιπόν, κατ' ανάγκην ο καθένας αντιμετωπίζει καθετί ανάλογα με την αντίληψη που έχει σχηματίσει γι' αυτό, εκείνοι, οι λίγοι, όσοι δηλαδή θεωρούν ότι έχουν δημιουργηθεί για να είναι αξιόπιστοι, να έχουν αυτοσεβασμό και να κάνουν αλάνθαστη χρήση των εντυπώσεων, δεν σκέφτονται για τον εαυτό τους τίποτε ευτελές ούτε ταπεινό· οι πολλοί, όμως, κάνουν τα αντίθετα.

«Λοιπόν, τι είμαι; Ένα ταλαίπωρο ανθρωπάκι» και «οι άθλιες σάρκες μου». Στ' αλήθεια είναι άθλιες. Έχεις, όμως, και κάτι καλύτερο από τις σάρκες. Γιατί, λοιπόν, αφήνεις εκείνο κι έχεις προσκολληθεί σ' αυτές;

Εξαιτίας αυτής της συγγένειας με τη σάρκα, άλλοι, ρέποντας προς αυτήν, γινόμαστε όμοιοι με λύκους, αναξιόπιστοι, επίβουλοι και βλαβεροί, άλλοι όμοιοι με λιοντάρια, άγριοι, κτηνώδεις και ανήμεροι, και οι περισσότεροι από μας γινόμαστε αλεπούδες, όμοιοι με σφάλματα μέσα στο βασίλειο των ζώων. Γιατί, τι άλλο από αλεπού, ή κάτι άλλο πιο κακότυχο και ευτελές, είναι ένας άνθρωπος κακολόγος και κακοήθης; Προσέχετε, λοιπόν, να έχετε το νου σας, μη γίνετε κάποιο απ’ αυτά τα σφάλματα.

ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ – ΔΙΑΤΡΙΒΗ Α’

Απόδοση: Ι .Σ. Χριστοδούλου – Δ. Ν. Ιωανίδου

ΑΡΧΑΙΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΗΤΡΟΣ
---------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου