Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ «ΗΡΑΙΑ – ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ 2022» ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΗΡΑΣ ΣΤΗΝ ΣΑΜΟ

«Και να που τώρα έφθασε – πάλι η γιορτή της Ήρας κι όλες πομπή ας κάνουμε – κι όλες μαζί ας πάμε μα πρώτα ας ξεχωρίσουμε – από τις νιες δεκάξι οι οχτώ να ναι της Ήλιδας – κι οι άλλες οχτώ της Πίσσας με μουσική της φόρμιγας – της άρπας και της λύρας το πέπλο αυτό το διάφανο – να πάμε στη θεά μας και δυο χορούς να στήσουμε – δεξιά κι αριστερά μας της Ιπποδάμειας το χορό – μαζί και της Φυσκόας»

Άρωμα Αρχαίας Ελλάδας ένιωσαν εκατοντάδες τουρίστες και ντόπιοι, που είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις της εορτής «Ηραία – Πυθαγόρεια», η οποία διεξήχθη στο Ηραίο και το Πυθαγόρειο 19 και 20 Αυγούστου. Η κορύφωση το βράδυ του Σαββάτου (20/08), με την αναβίωση της μεγάλης πομπής των Ηραίων, πάει σε βάθος 2200 χρόνων. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της εορτής Ηραία – Πυθαγόρεια 2022, η οποίο έχει γίνει πλέον θεσμός για την Σάμο και συγκεντρώνει αρκετούς φίλους από πολλές γωνιές του εξωτερικού.

Η μεγάλη πομπή των Ηραίων ξεκίνησε από το Δημοτικό Σχολείο Πυθαγορείου, συνέχισε στους κεντρικούς δρόμους του Πυθαγορείου, ενώ υπό το βλέμμα του «Πυθαγόρα», πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι το άναμμα της ιερής φλόγας, με τη συμμετοχή τραγουδιστών, χοροθέατρο, εμπνευσμένα από Αρχαίους Ελληνικούς Μύθους. Φαντασμαγορική στιγμή η μεταφορά των ιερειών με πλοιάριο στον θαλάσσιο χώρο του λιμανιού, με τις αναμμένες δάδες να δίνουν ένα θέαμα πρωτόγνωρο.

Περισσότεροι από 350 εθελοντές πήραν μέρος στην αναπαράσταση των Αρχαίων Ηραίων, που γίνονταν πριν από 2.200 χρόνια στο νησί προς τιμή της θεάς Ήρας. Κατά την Αρχαιότητα, οι εκδηλώσεις προς τιμή της Ήρας γίνονταν σε πολλές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας και ονομάζονταν «Ηραία». Τα λαμπρότερα Ηραία γίνονταν στο Άργος, στην Σάμο και στην Ολυμπία. Οι ναοί προς τιμή της Ήρας είχαν το όνομα «Ηραίο», με πιο σημαντικό στον ελλαδικό χώρο να είναι το Ηραίο της Σάμου.

Τα «Ηραία – Πυθαγόρεια» έχουν αναγνωρισθεί για την προσφορά τους στον πολιτισμό και στην Ελληνική κουλτούρα από την UNESCO, το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, αλλά και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και έχουν τεθεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου