Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

TO ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΙΣΙΔΑΣ/ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ

Στην επίθεση του βασιλιά του Πόντου, Μιθριδάτη 6ου, εναντίον της Ρόδου, χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες πολιορκητικές μηχανές, ανάμεσα στις οποίες ξεχώριζε μια πολύ θεαματική «ελέπολις», πανύψηλη και με τεράστιο όγκο, που ονομαζόταν “Σαμβύκη”. Ήταν ένα γιγάντιο κατασκεύασμα, τοποθετημένο πάνω σε δύο μεγάλα ενωμένα πλοία. Ξαφνικά, την νύχτα που ο Μιθριδάτης ήταν έτοιμος να διατάξει την επίθεση, ο ουρανός φωτίστηκε από μια μεγάλη φλόγα που είχε ανάψει στην κορυφή του απέναντι λόφου.

Όταν ο Μιθριδάτης διέταξε την επίθεση, η Σαμβύκη άρχισε να πλησιάζει απειλητικά τα τείχη. Πλησίασε στο σημείο του τείχους όπου βρισκόταν ο ναός της θεάς Ίσιδας, αλλά, ξαφνικά, συνέβηκε κάτι τελείως αναπάντεχο: Όλη εκείνη η τεράστια πολιορκητική μηχανή, μην μπορώντας να αντέξει το βάρος του φορτίου της, άρχισε, σιγά σιγά, να βυθίζεται προκαλώντας ταυτόχρονα ένα τρομαχτικό θόρυβο και βγάζοντας φωτιές από όλες τις μεριές της !

Διαβάζουμε στου Αππιανού -Ρωμαικά βιβλίο Μ -Μιθριδάτειος τα εξής καταπληκτικά:
27. Η σαμβύκη  δ' επαχθείσα του τείχους ή το της Ίσιδος ιερόν εστία, εφόβει μάλιστα, βέλη τε πολλά ομού και κριούς και ακόντια αφιείσα, στρατιώται τε σκάφεσι πολλοίς αυτή μετά κλιμάκων  παρέθεον ως αναβησομένοι δι' αυτής επί τα τείχη. οι δε Ρόδιοι και τάδε ευσταθώς υπέμενον, έως το τε μηχάνημα υπό βάρους ενεδιδου και φάσμα της Ίσιδος εδοξε πυρ αφιεναι πολύ κατ' αυτού και ο Μιθριδάτης απογνους καιτησδε της πείρας ανεζευγυεν εκ της Ρόδου.

Απόδοση:
Η σαμβύκη μεταφέρθηκε στο σημείο του τείχους όπου υπήρχε το ιερό της Ίσιδας και προκάλεσε μεγάλο φόβο στους Ρόδιους, γιατί εξαπέλυε πολλά βλήματα ταυτόχρονα και κριούς και ακόντια. Στρατιώτες με σκάλες περνούσαν με πολλά σκάφη γρήγορα δίπλα της, έτοιμοι να ανέβουν στα τείχη μέσω αυτής. Οι Ρόδιοι τα υπέμεναν και αυτά σταθερά μέχρι που η μηχανή άρχισε να καταρρέει υπό το ίδιο της το βάρος, και φάνηκε πως ένα φάσμα της Ίσιδας εξαπέλυε μεγάλη φωτιά καταπάνω της. Ο Μιθριδάτης, απογοητευμένος και με αυτή την προσπάθεια, έφυγε από τη Ρόδο.

Υπάρχει η παράδοση στη Ρόδο, σύμφωνα με την οποία, η Ίσιδα, εξαιτίας αυτού του «θαύματος», ονομάστηκε από τους ντόπιους “ Ίσιδα Σαμβύκη”. 

Η ονομασία αυτή δώθηκε και στην Παναγία, η οποία ονομάστηκε “Παναγία Τσαμπίκα”.

ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ΝΑΙΣΚΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΣΑΜΠΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΜΠΑΖΩΜΕΝΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ!!!

-------------------------------------

Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι την θεά Αθηνά οι Αιγύπτιοι την αποκαλούν Ίσιδα. Ο Ηρόδοτος, μάλιστα (Β,62), περιγράφει την αιγυπτιακή γιορτή “Λυχνοκαΐα”, που ήταν αφιερωμένη στη θεά Νηίθ (Αθηνά), η οποία ταυτιζόταν με τη θεά Ίσιδα.

Γράφει ο Αρχαίος ιστορικός: «Οι Αιγύπτιοι στην πόλη Σάιν λατρεύουν τη θεά Νηίθ (Αθηνά), αφιερώνοντάς της κάθε χρόνο μια γιορτή την οποία ονομάζουν “Λυχνοκαΐα”. Εφόσον λοιπόν έρθει η εποχή της γιορτής αυτής, οι περισσότεροι βάζουν σε ειδικά πλοία τους λύχνους και πλέουν μέσω του Νείλου στη Σάιν. Όταν φτάσουν στο ναό και μπροστά στο άγαλμα, κάνουν όλες τις απαιτούμενες τελετές, ανάβουν τους λύχνους κοντά στις σκηνές και τα κράσπεδα του περιβόλου, και όλη η πόλη φωταγωγείται από την ιερή φωτιά...».

http://vagiablog.blogspot.com

--------------------------------

Ο ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΟΡΦΕΥΣ, ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝ, ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΔΑΞΑΝ ΤΗΝ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου