Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΑ ΘΑ ΦΥΛΑΞΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΔΙΟΣ ΣΤΗΝ ΣΙΚΕΛΙΑ

Ένα κολοσσιαίο άγαλμα οκτώ μέτρων του Άτλαντα του -5ο αιώνα, θαμμένο για αιώνες ανάμεσα σε Αρχαία ερείπια, θα πάρει σύντομα τη θέση που του αξίζει ανάμεσα στους Αρχαίους Ελληνικούς ναούς του Αγκριτζέντο στη Σικελία.

Το αρχαιολογικό πάρκο της πόλης ανακοίνωσε ότι το έργο τέχνης, ένα από τα πιο διάσημα γλυπτά στο νησί, θα υψωθεί όρθιο μπροστά από το Ναό του Διός.

Στην Ελληνική Μυθολογία, ο Άτλας είναι ένας Τιτάνας ή θεός που αναγκάστηκε να φέρει τον ουρανό στους ώμους του αφού νικήθηκε από τον Δία, έναν από τους θεούς της επόμενης γενιάς που ονομάζονται Ολύμπιοι.

Το άγαλμα, ύψους οκτώ μέτρων του -5ο αιώνα, είναι ένα από τα σχεδόν 40 που κοσμούσαν το Αρχαίο κτίριο, που θεωρείται ο μεγαλύτερος δωρικός ναός που χτίστηκε ποτέ, ακόμα κι αν δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, επειδή σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο Ακράγας κατακτήθηκε από τους Καρχηδόνιους.

«Η επανεγκατάσταση του αγάλματος του Άτλαντα είναι το αποκορύφωμα μιας πιο ολοκληρωμένης αποκατάστασης [του ναού]», λέει ο Roberto Sciarratta, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου.

«Την τελευταία δεκαετία, ανακτήσαμε και καταλογίσαμε πολλά τεχνουργήματα που κάποτε αποτελούσαν μέρος της αρχικής δομής. Ο στόχος είναι να ανασυνθέσουμε κομμάτι-κομμάτι τα δοκάρια του Ναού του Διός για να αποκαταστήσουμε ένα τμήμα της πρωτότυπης μεγαλοπρέπειας.»

Αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες θα ξεκινήσουν σύντομα τις εργασίες για την ανύψωση του αγάλματος στην Κοιλάδα των Ναών της Σικελίας με αφορμή την ίδρυση της Αρχαίας πόλης Ακράγας (τώρα Αγκριτζέντο) πριν από 2.600 χρόνια.

Ήταν ένα από τα κορυφαία πληθυσμιακά κέντρα της περιοχής κατά τη χρυσή εποχή της Αρχαίας Ελλάδας και φιλοξενεί επτά καλοδιατηρημένους Ελληνικούς ναούς.

Χτισμένοι σε μια ψηλή κορυφογραμμή σε διάστημα 100 ετών, παραμένουν από τα πιο θαυμάσια δείγματα Ελληνικής αρχιτεκτονικής. Τον -5ο αιώνα ζούσαν εκεί πάνω από 100.000 άνθρωποι και, σύμφωνα με τον φιλόσοφο Εμπεδοκλή, «έκαναν γλέντια σαν να επρόκειτο να πεθάνουν αύριο και έχτιζαν σαν να θα ζήσουν για πάντα».

Πηγή: https://www.theguardian.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου