Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ 
ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ Η ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ, ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ, ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΆΔΗ, Η ΓΗ ΒΛΑΣΤΑΙΝΕΙ, ΤΑ ΦΥΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΝΘΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΥΣ. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ ΣΤΗ ΓΗ, ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΗΣ ΆΝΟΙΞΗΣ.
Η όμορφη Περσεφόνη, κόρη της θεάς Δήμητρας και του Δία, συνήθιζε να παίζει και να μαζεύει άνθη με τις φίλες της, τις Ωκεανίδες Νύμφες, σε μια καταπράσινη περιοχή, το Νύσσιον Πεδίο. Εκεί την είδε ο Πλούτωνας, ο θεός του Άδη, και την ερωτεύτηκε παράφορα. Λέγεται ότι ενώ η Περσεφόνη προσπαθούσε να μαζέψει ένα νάρκισσο, ξαφνικά άνοιξε η γη, ξεπήδησε ο Άδης (Πλούτωνας) με το άρμα του και άρπαξε την Κόρη, την οδήγησε στον Κάτω Κόσμο και την έκανε γυναίκα του. Και όλα αυτά σε συνεννόηση με τον Δια.
Η μητέρα της η Δήμητρα, αντί να γυρίσει στον Όλυμπο, μεταμορφώθηκε σε γριά και άρχισε να περιπλανιέται μάταια, ψάχνοντας να βρει την κόρη της. Φτάνοντας στην Ελευσίνα έκοψε κάθε επαφή με τον έξω κόσμο και αποσύρθηκε στο ναό θρηνώντας την κόρη της. Ο θρήνος της ήταν τόσο μεγάλος που η γη έπαψε να βλαστίζει και η ξηρασία μάστιζε τους ανθρώπους.
Ο Δίας, βλέποντας την καταστροφή, έστειλε τον Ερμή στον Άδη για να πείσει τον Πλούτωνα να αφήσει την Περσεφόνη να γυρίσει στον κόσμο και στη μητέρα της. Ο θεός του Κάτω Κόσμου δέχτηκε να την αφήσει, όμως πριν την αποχαιρετήσει της έδωσε να φάει μαγικούς σπόρους από ρόδι που θα την δένανε άρρηκτα μαζί του.
Η Δήμητρα αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί και κατάλαβε ότι δεν θα μπορούσε να κρατήσει την κόρη της κοντά της για πάντα. Τη λύση έδωσε η Ρέα, η μητέρα του Δία, η οποία μεσολάβησε και κατόρθωσε να συμβιβάσει τη Δήμητρα και τον Πλούτωνα. Αποφάσισαν λοιπόν ότι η Περσεφόνη θα περνούσε το 1/3 του χρόνου (το Χειμώνα) με το σύζυγό της στον Κάτω Κόσμο και τα 2/3 στον Όλυμπο με τη μητέρα της. Κατά μια άλλη εκδοχή, η Περσεφόνη θα περνούσε το 1/2 του χρόνου (το Φθινόπωρο και το Χειμώνα) στον Κάτω Κόσμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου