Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΓΔΟΝΙΑ

Μυγδονία ονομαζόταν η περιοχή της σημερινής κεντρικής Μακεδονίας που εκτείνονταν από τη Δοϊράνη μέχρι τον Αξιό και τον Θερμαϊκό, και από εκεί, μέσω των λιμνών Κορώνεια (λίμνη Λαγκαδά) και Βόλβης, έφτανε μέχρι τη σημερινή Ρεντίνα και τον αρχαίο Βρομίσκο, (κοντά στον σημερινό Σταυρό Θεσσαλονίκης) απ' όπου εκτείνονταν βόρεια μέχρι και πάλι τη Δοϊράνη.
Η χώρα πήρε το όνομά της από τους παλαιότερους κατοίκους της, τους Μύγδονες, τους οποίους άλλοι τους θεωρούν Παίονες και άλλοι Σκύθες.
Γενάρχης των Μυγδόνων ήταν ο Μύγδων, αδελφός του Ηδωνού (Ηδωνίς ήταν η χώρα μεταξύ Στρυμόνα και Νέστου) και γιος του Άρη και της νύμφης Καλλιόπης.
Οι Μύγδονες ήταν συγγενείς των Σιθώνων της Χαλκιδικής, η χώρα τους ήταν εύφορη και περιελάμβανε μεταξύ των ορίων της πολλές πόλεις και οικισμούς.
Έτσι στη Μυγδονία υπήρχαν οι πόλεις Χαλάστρα, Σίνδος, Λητή, Φίληρο, Στρέψα, (η Στρέψα είναι η σημερινή περιοχή της Πυλαίας) Καλίνδοια, Βαίρος, Βόλβη, Απολλωνία, Αρέθουσα και Βρομίσκος. (η πόλη Βρομίσκος βρισκόταν κοντά στην σημερινή περιοχή του Σταυρού Θεσσαλονίκης).
Η Σίνδος ονομαζόταν αλλιώς και Σίνθος ήταν χτισμένη στα ανατολικά των εκβολών του Αξιού και δυτικά των εκβολών του Εχέδωρου ποταμού (του σημερινού Γαλλικού).
Η Χαλάστρα ονομάστηκε έτσι από κάποια νύμφη Χαλάστρα και ήταν η δυτικότερη πόλη της Μυγδονίας. Βρισκόταν στην αριστερή όχθη του Αξιού, απείχε πεντέμισι χιλιόμετρα από τη θάλασσα και ήταν κτισμένη κοντά σε λίμνη με αλμυρό νερό.
Από το όνομα της μάλιστα ο ποιητής των ελληνιστικών χρόνων Λυκόφρων ονομάζει τον Μέγα Αλέξανδρο Χαλαστραίο.
Η Χαλάστρα καταστράφηκε το -315 από τον Κάσσανδρο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΧΟΪΛΟΥΣ

2 σχόλια:

ΓΚΟΥΝΖΟΥΔΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ είπε...

οι κατοικοι του χωριου ΛΑΓΥΝΩΝ δεν ανήκαν στους Μύγδονες?

Σείριος είπε...

Ως γεωγραφικό σημείο, τα Λαγυνά, ναι ανήκουν στην Μυγδονία. Το ίδιο και οι κάτοικοι, αν είναι γηγενείς, εκτός αν είναι πρόσφυγες του '22. Αυτό δεν το γνωρίζω.
Ευχαριστώ για το σχόλιο.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου