Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΣ

ΣΟΦΟΝ ΤΟ ΣΑΦΕΣ

 «Το μακάριο και άφθαρτο Ον (ο θεός) ούτε το ίδιο γνωρίζει ενοχλήσεις ούτε σε άλλους προξενεί ενοχλήσεις. Ώστε δεν επηρεάζεται ούτε από θυμούς ούτε από ευχαριστίες. Γιατί όλα αυτά είναι γνωρίσματα ενός αδύναμου όντος» (ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ)

«Αποκλείεται ως πρώτη αρχή των όντων πάσα γνωστή ουσία, διότι εφ όσον θα ήταν γνωστή, αυτομάτως παύει να είναι Άπειρος», μας λέει ο ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ. Το Άπειρο κατά τον Αναξίμανδρο, το οποίο είναι ποιοτικώς ακαθόριστο και ποσοτικώς απεριόριστο είναι αδύνατον να κατανοηθεί από την ανθρώπινη νοημοσύνη και τις ανθρώπινες αισθήσεις, οι οποίες έχουν περιορισμένες δυνατότητες με αρχή και τέλος. Άρα ότι ερμηνεία και απάντηση να δώσει ο ανθρώπινος νους, στο ερώτημα τι είναι θεός, θα είναι κατώτερη από το Μεγαλείο του. Επομένως τα θρησκευτικά δόγματα ως ανθρώπινα δημιουργήματα-κατασκευάσματα, έχουν πλήρη άγνοια …τι είναι θεός. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ανθρώπινο σώμα είναι μια μικρογραφία του σύμπαντος. Και ΟΤΙ είναι η ανθρώπινη ψυχή που (υποθέτουμε), βρίσκεται παντού στο σώμα, ΑΥΤΟ (ίσως) είναι και η υπέρτατη δύναμη που αποκαλούμε θεό, που βρίσκεται παντού στο Σύμπαν. Η ψυχή του Σύμπαντος. Και εδώ βρίσκεται η αλαζονεία και η υπεροψία σε όλο της το μεγαλείο: Ενώ αγνοούμε τι είναι η ανθρώπινη ψυχή περιοριζόμενοι σε υποθέσεις και υποψίες, από την άλλη επιμένουμε ότι ξέρουμε τι είναι η Ψυχή του Σύμπαντος (ο θεός) επειδή το είπε το (όποιο) θρησκευτικό δόγμα αγνοώντας ότι αυτό (το όποιο δόγμα) το έφτιαξαν άνθρωποι για λόγους που η μάζα δεν φαντάζεται. Αποτέλεσμα όλων αυτών, εκτός των άλλων και το θλιβερό φαινόμενο της μετά ελληνιστικής εποχής που προσβάλει την ανθρώπινη νοημοσύνη. Οι θρησκευτικοί πόλεμοι. Οι σφαγές και οι ποταμοί αίματος για κάτι, που άπαντες πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, έχουν πλήρη άγνοια, ή μάλλον νομίζουν ότι γνωρίζουν. Ανατρέξτε λίγο στην ιστορία. Υπήρχαν θρησκευτικοί πόλεμοι σε εποχές προ χιλίων επτακοσίων ετών; Και ο Νοών Νοείτω. Και αυτοί που ισοπέδωσαν στην κυριολεξία τον ανθρώπινο-Ελληνικό πολιτισμό, στο όνομα της θρησκείας τους το έκαναν. Αυτή η ισοπέδωση αποτελεί το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, την μεγαλύτερη ντροπή στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους. Αλλά στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί…
Δεν ξέρω τι είναι θεός, ξέρω όμως τι δεν είναι. Αυτό που αποκαλούμε θεό αποκλείεται να έχει ανάγκη από οπαδούς όπως μας είπε και ο Επίκουρος, γιατί, αν είχε ΑΝΑΓΚΗ θα ήταν ένα αδύναμο ον άρα δεν θα ήταν θεός. Αντιθέτως ανάγκη από οπαδούς έχουν (όλα) τα θρησκευτικά δόγματα, τα οποία με την ακατανόητη (για τον ανθρώπινο νου) Άπειρη και ασύλληπτη Δύναμη που αποκαλούμε θεό, ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ. Αυτό το επιβεβαιώνουν τα λόγια του Αναξιμάνδρου, τα οποία επαναλαμβάνω, διότι με μια φράση επισημαίνει ότι για αυτό, το οποίο οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν, έχουν πλήρη άγνοια: «Αποκλείεται ως πρώτη αρχή των όντων πάσα γνωστή ουσία, διότι ΕΦ ΟΣΟΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΗ, ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΡΟΣ» (…) (Σοφόν το σαφές. Ευριπίδης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου