Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΚΡΑΓΑΝΤΑ

Ο Ναός της Ομόνοιας είναι ένας Αρχαίος Ελληνικός ναός στην Κοιλάδα των ναών του Ακράγαντα, (πατρίδα του Εμπεδοκλή) στη νότια ακτή της Σικελίας. Είναι ο μεγαλύτερος και καλύτερα διατηρημένος δωρικός ναός της Σικελίας και ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους Ελληνικούς ναούς, ιδιαίτερα μεταξύ των δωρικών. 

Ο ναός κτίστηκε το -440 με -430 πΧ. Η καλοδιατηρημένη περίσταση των 6 Χ 13 κιόνων στηρίζεται επάνω σε ένα κρηπίδωμα τεσσάρων βαθμίδων, το οποίο έχει διαστάσεις 39,42 Χ 16,92 μ. και 8,93 μ. ύψος. Οι κίονες έχουν ύψος 6 μ., έχουν 20 αυλακώσεις και ένταση (λεπτότεροι στην κορυφή και πιο κυρτοί περίπου στη μέση) για πιο αρμονικό αισθητικό αποτέλεσμα. Διαθέτει πρόναο εν παραστάσει και οπισθόναο εν παραστάσει.

Όπως και ο γειτονικός ναός της Ήρας, κατασκευάστηκε σε συμπαγή βάση, που σχεδιάστηκε για να διορθώσει την ανομοιομορφία του βραχώδους εδάφους. Εκεί κοντά βρέθηκε μία επιγραφή, που αναφέρεται στην Concordia και ο ναός ονομάστηκε συμβατικά της Ομόνοιας, αν και η επιγραφή δεν συνδέεται με τον ναό.

Αν ήταν ακόμη σε λειτουργία ως τον 4ο-5ο αι., τότε θα είχε σχέση με τις εκτελέσεις των εθνικών, όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έγινε χριστιανική. Ο ναός μετατράπηκε σε χριστιανική βασιλική τον 6ο αι., αφιερωμένος στους αποστόλους Πέτρο και Παύλο, από τον άγιο Γρηγόριο ντελλε Ράπε επίσκοπο του Ακράγαντα. Έτσι επιβίωσε της καταστροφής των τόπων λατρείας, που είχαν οι εθνικοί. Τότε στο κενό μεταξύ των κιόνων κτίστηκε τοίχος, κάτι που άλλαξε την αρχική μορφή του. Η διαίρεση σε σηκό και οπισθόδομο καταστράφηκε· οι τοίχοι του σηκού κόπηκαν, ώστε να σχηματιστούν αψίδες.

Το 1785 έγινε αποκατάσταση του μνημείου και οι χριστιανικές επεμβάσεις αφαιρέθηκαν: ο Γαβριήλ Λαντσιλλόττο Καστέλο πρίγκιπας της Τορρεμούτσα μετέφερε τον χριστιανικό βωμό κάπου αλλού και το 1788 άρχισε η αποκατάσταση του κλασικού κτηρίου. Eίναι -μετά από τον Παρθενώνα- ο καλύτερα σωζόμενος δωρικός ναός του κόσμου.

Δείτε και το παρακάτω βίντεο. Το μαγευτικό τοπίο του Ναού της Ομόνοιας ως κεντρική σκηνή με έμπνευση από την Ελληνική Αρχαιότητα.

1 σχόλιο:

Σείριος είπε...

Η ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΚΡΑΓΑΝΤΑ
 
Η Αρχαία Ελληνική πόλη Ακράγας, την οποία ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Πίνδαρος αποκάλεσε ως "την πιο όμορφη πόλη που κατοικήθηκε από ανθρώπους", ιδρύθηκε από αποίκους προερχόμενους από την Γέλα και την Ρόδο, το -580.

Ο οικισμός βρίσκεται όχι πολύ μακριά από την ακτή, προστατευμένος από γειτονικούς λόφους και κοντά στους ποταμούς Ακράγας και Ύψας. Το λιμάνι (εμπόριον) της Αρχαίας πόλης βρίσκεται στο στόμιο των δύο ποταμών, όπου σήμερα υπάρχει το ιταλικό ψαροχώρι Σαν Λεόνε. 

Ανάμεσα στα μέσα του -6ου αιώνα και το τέλος του -5ου αιώνα, ο Ακράγας γνώριζε άνθηση, ιδίως στον τομέα των κατασκευών. Η πλειονότητα των Αρχαίων κτισμάτων που είναι ορατά σήμερα, καθώς και ένα τείχος μήκους 12 χιλιομέτρων, με εννέα πύλες, κατασκευάστηκαν εκείνη την περίοδο. 
Ο Ακράγας εξελίχθηκε από μια μικρή αποικία σε μεγάλη πόλη - κράτος, με πληθυσμό που ξεπερνούσε τους 200.000 κατοίκους. 

http://cultureloversgr.blogspot.com/2020/08/blog-post_9.html

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου