Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Ο ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΟΝ ΛΙΜΟ ΤΗΣ ΕΦΕΣΣΟΥ

Χ . Με τέτοια λόγια συγκρατούσε τους Σμυρναίους. Όταν όμως εκδηλώθηκε η νόσος στην Έφεσο και πουθενά δεν βρισκόταν σωτηρία, έστειλαν πρέσβεις και καλούσαν τον Απολλώνιο να πάει ως γιατρός της συμφοράς τους.

Αυτός έκρινε ότι το ταξίδι δεν παίρνει αναβολή και είπε: «Ας πάμε», και βρέθηκε στην Έφεσο, κάνοντας το ίδιο με τον Πυθαγόρα, νομίζω, που ήταν συγχρόνως στους Θούριους και τους Μεταποντίους.

Αφού συγκέντρωσε τους Εφέσιους, τους είπε: «Κουράγιο, σήμερα θα σταματήσω την αρρώστια». Αμέσως συγκέντρωσε μικρούς και μεγάλους στο θέατρο, όπου υπήρχε άγαλμα του Αποτρόπαιου 7. 

Εκεί είδε τη μορφή ενός γέρου με μάτια μισόκλειστα τεχνητά, σαν τυφλά, που κρατούσε σακούλι με ένα κομμάτι ψωμί και ήταν ρακένδυτος με σιχαμερό πρόσωπο. Έβαλε γύρω του τους Εφέσιους και είπε: «Χτυπάτε τον εχθρό των θεών, αφού μαζέψετε όσο το δυνατόν περισσότερες πέτρες».

Οι Εφέσιοι απορούσαν με τα λόγια του και θεωρούσαν φοβερό να σκοτώσουν ένα ξένο, που βρισκόταν σε τόσο άθλια κατάσταση, και τους ικέτευε και ζητούσε τον έλεό τους. Ωστόσο, ο Απολλώνιος επέμενε να τους παρακινεί να ριχτούν πάνω του και να μην τον αφήσουν να φύγει. Μόλις άρχισαν μερικοί να ρίχνουν πέτρες, αυτός, που φαινόταν τυφλός, είδε. Τα μάτια του φάνηκαν γεμάτα φωτιά. Οι Εφέσιοι κατάλαβαν ότι υπήρχε κάποιος δαίμονας και πέταξαν πέτρες μέχρι που τον σκέπασαν με λίθινη στήλη. Μετά από λίγο ο Απολλώνιο ς τους είπε να απομακρύνουν τις πέτρες και να αναγνωρίσουν το θηρίο που είχαν σκοτώσει. Αφού λοιπόν ξεσκεπάστηκε αυτός που νόμιζαν ότι είχαν χτυπήσει, εκείνος είχε εξαφανιστεί και στη θέση του αντίκρισαν ένα σκύλο, παρόμοιο στη μορφή με τα σκυλιά των Μολοσσών και στο μέγεθος ίσο με το πιο μεγάλο λιοντάρι, λιωμένο από τις πέτρες, που έβγαζε αφρούς από το στόμα όπως οι λυσσασμένοι.

Άγαλμα του Αποτρόπαιου — είναι ο Ηρακλής — στήθηκε στο χώρο όπου χτυπήθηκε το φάντασμα.

ΦΙΛΟΣΤΡΑΤΟΣ - ΑΠΑΝΤΑ

ΤΑ ΕΣ ΤΟΝ ΤΥΑΝΕΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΝ, ΒΙΒΛΙΟΝ Δ' κεφ Χ

ΚΑΚΤΟΣ
-----------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου