Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Η ΘΕΜΙΣΤOΚΛΕΙΑ

Ήταν Γυναίκα, Ιέρεια, Φιλόσοφος, Μαθηματικός.

Δίδασκε Μαθηματικά, Γεωμετρία.
Κυρίως όμως, δίδασκε Ήθος!
Δίδασκε σε όποιον ήθελε να διδαχτεί...
Και στην χώρα των προγόνων μας ήταν πολλοί αυτοί, που ήθελαν!

Ήταν πολλοί αυτοί, που διδάχθηκαν και μετέπειτα δίδαξαν και οι ίδιοι. Αυτοί, που μυήθηκαν στις αποκρυφιστικές γνώσεις και μύησαν με την σειρά τους την επόμενη γενιά.

Οι ναοί των Ελλήνων Θεών με τους ιερείς και τα ιερατεία δεν λειτουργούσαν αποκλειστικά ως θρησκευτικά κέντρα. Το περίφημο και ξακουστό σε όλο τον Αρχαίο και σύγχρονο κόσμο, Μαντείο του Θεού Απόλλωνα στους Δελφούς, λειτουργούσε και ως Πανεπιστήμιο. Τα παραγγέλματα των Ελλήνων σοφών, σκαλισμένα στις κολώνες του ναού, σκοπό είχαν την καλλιέργεια υψηλής φρόνησης και ήθους στους πολυάριθμους επισκέπτες του. Και το κορυφαίο και μυστηριώδες δελφικό "Ε" ακόμα και στις μέρες μας να ερμηνεύεται από πολλούς ως τρόπος υποδοχής του επισκέπτη από τον Απόλλωνα, που σήμαινε "Είμαι εγώ" αλλά και "Εσύ Είσαι" ένας άρρηκτος δεσμός μεταξύ πατρογονικών Θεών και ανθρώπων...!!!

Άθελά μου αλλά αναπόφευκτα η σκέψη μου οδηγείται στους νεοέλληνες, οι οποίοι περιφρονούν και χλευάζουν τα ιερά των Αρχαίων και τους ιερείς γενικώς, και του συγκεκριμένου μαντείου ειδικώς... Και μάλιστα, ανάμεσά τους δυστυχώς υπάρχουν πολλοί, που δηλώνουν αρχαιολάτρες.

Ας αφήσουμε όμως τους αχάριστους και αγνώμονες και ας επιστρέψουμε στο θέμα της σημερινής ανάρτησης...

Να σας συστήσω, φίλοι μου, την Θεμιστόκλεια ! Την ιέρεια του Απόλλωνα !!!

Ήταν μια γυναίκα μαθηματικός και δίδαξε στον Πυθαγόρα τις αρχές της Γεωμετρίας και της Αριθμοσοφίας. Ο Πυθαγόρας θαύμαζε πολύ τις γνώσεις και την σοφία της. Κατά τον Αριστόξενο ο θαυμασμός του και ο σεβασμός για την γυναίκα αυτή, ήταν ο και λόγος που δέχτηκε αργότερα στην Σχολή του γυναίκες, ως μαθήτριες αλλά και ως δασκάλες, ανάμεσα στις οποίες ήταν η γυναίκα και οι κόρες του.

Η Θεμιστόκλεια λοιπόν (-6ος αιώνας) ήταν Μαθηματικός, αλλά και Δελφική Ιέρεια. Αναφέρεται και από τον Διογένη τον Λαέρτιο, λόγιο και συγγραφέα.

Ο Πυθαγόρας, ένας σοφός με σπάνιο ήθος, διδάχτηκε τις περισσότερες από τις ηθικές του αρχές από την Θεμιστόκλεια. Όπως ανέφερα, συγχρόνως μυήθηκε στις αρχές της Αριθμοσοφίας και της Γεωμετρίας.

Σύμφωνα με τον φιλόσοφο Αριστόξενο (-4ος αιώνας) η Θεμιστόκλεια δίδασκε Μαθηματικά σε όσους από τους επισκέπτες των Δελφών είχαν την σχετική θέληση. Αναφέρεται επίσης, ότι η Θεμιστόκλεια είχε διακοσμήσει τον βωμό του Απόλλωνος με γεωμετρικά σχήματα, που τόσο λάτρευε!

Μάια Τσεπουλίδου


( σ.σ.: Η Εικόνα είναι συμβολική: Assassin's Creed Odyssey fanart. 

Εμπνευσμένη από τα πορτρέτα του Fayum. holepsi.artstation.com/ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου