Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΘΑΡΟ ΝΟΥ, ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΘΑΡΟΣ (ΕΠΙΧΑΡΜΟΣ)

Για να προχωρήσει κανείς στο υπέρτατο δώρο της φύσης, πρέπει πρώτα να καθαρίσει τον εαυτό του. Αυτό το λέμε «βγάζω τα σκουπίδια απ’ το σπίτι».

Το «βγάζω τα σκουπίδια απ’ το σπίτι» είναι η πρώτη κοσμική μύηση. Αν δεν έχετε καθαρίσει το σπίτι, μην τρέφετε αυταπάτες σχετικά με το βαθμό της εξέλιξής σας. Και ισοδυναμεί με τον πέμπτο άθλο του Ηρακλή, το καθάρισμα της Κόπρου του Αυγεία. Η Κόπρος του Αυγεία είχε συγκεντρωθεί στους τεράστιους στάβλους του βασιλιά της Ήλιδος Αυγεία με τα 3.000 βόδια, οι οποίοι δεν είχαν καθαρισθεί επί πολλά (αναφέρεται και 30) χρόνια.

Για να προχωρήσει κανείς και να εκμεταλλευτεί το υπέρτατο δώρο της φύσης πρέπει πρώτα να καθαρίσει τον εαυτό του. Αυτό το λέμε «βγάζω τα σκουπίδια απ’ το σπίτι». Για να γίνει αυτό – γιατί δεν γίνεται μεμιάς – πρέπει να αρχίσει να ζει σύμφωνα με κάποιες αρχές, οι οποίες θα του επιτρέψουν να πάει από το χαμηλό σε ένα πιο ψηλό σημείο. Από τη μικροπρέπεια στη μεγαλοπρέπεια, από το ασήμαντο στο σημαντικό. Τέτοιες αρχές αφθονούν μέσα στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και Φιλοσοφία.

Αν ακόμη κι αυτό φαίνεται δύσκολο, τότε πρέπει κανείς να προσπαθήσει να εξελιχθεί αριστεύοντας σε κάτι που είναι αγνό και καθαρό. Σε ένα επάγγελμα, σε έναν τομέα της επιστήμης, της διοίκησης κτλ., όπου σταθερή επιδίωξή του θα είναι να γίνει άριστος. Αν δεν κάνει τίποτε απ’ όλα αυτά, τότε αναλαμβάνει δράση ο κοσμικός νόμος με τα κυνικά καύματα.
Η Κόπρος του Αυγεία πρέπει να καθαριστεί.

Αυτή είναι άλλωστε η αληθινή μαγεία. Η σύνδεση με τον ανώτερο νου. Και υπάρχει μια κάποια δόση αλήθειας σε αυτό που λένε οι αφελείς, ότι δηλαδή «το σύμπαν πραγματοποιεί τις επιθυμίες μας». Μόνο που, όπως λέει ο Ηράκλειτος «Δεν είναι το καλύτερο για τους ανθρώπους να πραγματοποιούνται όλα όσα επιθυμούν». (Στοβαίος, Ανθολόγιον 1, 176)

Αυτό το «σύμπαν» είναι στην πραγματικότητα ο νους, το πυρ του πνεύματος. Και η επιβολή του νου πάνω στην ύλη ονομάζεται θέληση. Με την επιβολή του νου πάνω στο σώμα, μπορεί κανείς να είναι εσωτερικά είκοσι ή τριάντα χρόνια νεότερος. Η θέληση μετακινεί και βουνά.

Αλλά αν και αυτό ακόμα σας φαίνεται «βουνό», το να βγάλετε δηλαδή το βουνό των σκουπιδιών που έχετε μαζέψει μέσα σας και δεν ξέρετε τι να κάνετε, υπάρχει μια απλή τεχνική που μπορείτε να εφαρμόσετε άμεσα: απλά προσευχηθείτε.

Όλα τα σκουπίδια φεύγουν και μπορούμε να βρεθούμε στον καθαρό νου, για να επιβεβαιωθεί ο Επίχαρμος όταν λέει (Diels H., Fragmente der Vorsokratiker, vol. 1, p. 193-210, απόσπ. 26):
Καθαρόν αν τον νουν έχης, άπαν το σώμα καθαρός ει.
Όταν έχεις καθαρό νου, σε όλο το σώμα είσαι καθαρός.

Από τον Αντώνη Κυριαζή

youmagazine.gr

ΕΙΚΟΝΑ: Απεικόνιση του πέμπτου άθλου του Ηρακλέους. Η Κόπρος του Αυγεία. Λεπτομέρεια από τη μετόπη του ναού του Δία στην Ολυμπία - 460. Πηγη: https://el.wikipedia.org/

----------------------------------------

ΤΑ ΚΥΝΙΚΑ ΚΑΥΜΑΤΑ

ΤΟ ΠΡΟΜΗΘΕΪΚO ΠΥΡ

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΨΥΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου