Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ IΣΤΟΡΙΑ

Έρως και Ψυχή
Μύθος είναι μια συμβολική ιστορία που ανήκει στον Χώρο και τον Χρόνο. Αφορά τα πάντα και τους πάντες. Μητέρα του είναι η ΖΩΗ και Πατέρας του ο ΟΥΡΑΝΟΣ. Ο Μύθος είναι σαν τον ουρανό πάνω από το κεφάλι μας. Υπάρχει πάντα, αλλά εμείς δεν σηκώνουμε συχνά το κεφάλι για να τον δούμε. Περπατάμε σκυφτοί και κολλημένοι στο χώμα και την θλίψη.

Σήμερα αυτή η έννοια, όπως τόσες και τόσες άλλες, έχει χάσει τελείως την σημασία της. Μύθος, τι σημαίνει άραγε; Τι είναι;

Ο μύθος είναι το μύθευμα του καθενός, το μεγάλο ψέμα που σκαρφίστηκε για να κάνει τον έξυπνο ή η ιστορία μιας αρχής…; Ο μύθος πίσω από την εταιρία μας… ο μύθος πίσω από τα πολιτικά μας γεγονότα… ακόμα και πίσω από μια μπύρα, ένας μύθος κρύβεται.

Κάποτε όμως ο μύθος είχε υπόσταση, οντότητα και ξεκάθαρο λόγο ύπαρξης. Οι μύθοι μάς έδιναν μοντέλα συμπεριφοράς. Μέσα από τα βιώματα του εκάστοτε ήρωα μάς έδειχναν πώς θα μπορούσε ένας απλός καθημερινός άνθρωπος να αποφασίσει την μοίρα και τις επιλογές του. Πώς να αναλάβει δοκιμασίες, να παλέψει, να πληγωθεί, να σηκωθεί ξανά ως ήρωας και τελικά να μυηθεί, να μεταλλάξει τις αδυναμίες του σε δυνάμεις, να γίνει καλύτερος άνθρωπος.

Οι μύθοι πάντα υπήρχαν στους παραδοσιακούς – μυητικούς πολιτισμούς και ήταν οι ίδιοι η αιτία που επέτρεψε στους αρχαίους ανθρώπους να βρουν το ανάστημά τους και να γίνουν οι Γίγαντες που έγραψαν ιστορία και έμειναν ζωντανοί μέσα από αυτήν για πάντα.

ΕΙΚΟΝΑ:
Ο Ηρακλής ταξιδεύει µε το κύπελλο του Ήλιου *.  Από Αρχαίο Ελληνικό αγγείο.

Ξέρουμε όλοι για τον Ηρακλή, τον Οδυσσέα, τον Θησέα και τόσους άλλους. Ξέρουμε ότι όλοι αυτοί, όταν έπρεπε κάποια στιγμή να αποφασίσουν τον δρόμο που θα ακολουθούσαν, πως επέλεξαν τον δύσκολο δύσβατο δρόμο της αναζήτησης και της μάχης. Πως ήρθαν αντιμέτωποι με θεριά μεγαλύτερα από το μπόι τους, πως ζήτησαν θεϊκή βοήθεια, πως φοβήθηκαν, αλλά μετά από πολλές δοκιμασίες νίκησαν και κατέκτησαν την θεϊκή τους υπόσταση. Αυτοί οι μυθικοί ήρωες ήταν τα παραδείγματα που επέτρεψαν σε έναν Αλέξανδρο, σε ένα Λεωνίδα να γράψουν πραγματική ιστορία και να περάσουν στην αιωνιότητα.

Τα χρόνια πέρασαν, πολλοί τούς ακολούθησαν, πολλοί προσπάθησαν να τους εντάξουν στην ζωή τους. Έτσι η σύγχρονη ιστορία μας καταγράφεται από πολλούς μικρούς αφανείς ήρωες, που κανείς ποτέ δεν θα μάθει το όνομα τους, αλλά που εκείνοι κινούν τον τροχό της ζωής στους ώμους τους. Παράλληλα είναι και πάρα πολλοί άλλοι που τους ξέχασαν. Υιοθέτησαν άλλους μύθους και άλλους ήρωες, υλικούς, ζάπλουτους, φτηνούς και βρωμισμένους από την λάσπη της ανηθικότητας. Αλλά… τι κρίμα… ακόμα τους ακολουθούν. Και η ιστορία συνεχίζεται, γράφεται κάθε ημέρα και προετοιμάζει το μέλλον.

Σε αυτή τη φάση ερχόμαστε εμείς. Εμείς, οι σήμερα γνωστοί ως Γιάννης, Ελένη, Μιχάλης, Κώστας, Μαρία και τόσοι άλλοι.

Είναι η δική μας ώρα να αποφασίσουμε το πώς θα ζήσουμε και τι μοντέλα ζωής θα ακολουθήσουμε. Θα σηκώσουμε τα μάτια μας ψηλά να δούμε τον απέραντο ουρανό, τον Μύθο με τα ευγενικά ηρωικά πρότυπα που στέκουν εκεί και περιμένουν να τα αναπαράγουμε στην ζωή μας ή θα συνεχίσουμε να περπατάμε σκυφτοί και φοβισμένοι;
Θα γράψουμε μια αξιοπρεπή προσωπική ιστορία; Θα συμβάλλουμε στο μέλλον αυτού του κόσμου; 
Ο Μύθος πάντα Είναι, η Ιστορία γράφεται κάθε ημέρα και το μέλλον είναι μπροστά. Είναι το αποτέλεσμα των σημερινών επιλογών μας.

Συγγραφέας: Δαϊκίδου Καίτη

Πηγή: https://www.filosofikilithos.gr/

=================

* Ψάχνοντας ο Ηρακλής να βρει τον γίγαντα Γηρυόνη, έπρεπε να διασχίσει τον Ωκεανό. Γι’ αυτό ζήτησε από τον Ήλιο να του δανείσει το χρυσό του κύπελλο. M’ αυτό ταξίδευε και εκείνος, όταν ήθελε να φέρει το φως της ημέρας. Ο Ήλιος θαύμασε την γενναιότητά του και του το έδωσε. Έτσι ο Ηρακλής πέρασε τον Ωκεανό και έφτασε στη χώρα του Γηρυόνη. 

Απολλόδωρος, Βιβλιοθήκη Β 5,10, (διασκευή) http://ebooks.edu.gr/

ΜΥΩ – ΜΥΘΟΣ – ΜΥΣΤΗΡΙΑ

ΠΛΑΤΩΝ: ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΜΥΘΟ ΚΡΥΒΕΤΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου